Hamile, çocuk sahibi ve hastalığı olan mahkumlar için evde infaz imkanı sağlanacak; gündüzleri çalışma ve akşamları cezaevine dönme modeli de bu çerçevede devreye alınacak.
Adalet Bakanlığı ve AK Parti grup yönetimi yeni yargı paketinin detaylarını netleştirmeye başladılar. Ceza İnfaz Yasası’nda önemli değişiklikler getiren düzenleme sayesinde, var olan infaz sistemlerinin kapsamı genişleyerek değişiklikler yaşanacak. Türkiye Gazetesi’nden elde edilen bilgilere göre, daha çok basit suçlardan hüküm giymiş olanlar için esnek infaz yöntemlerinin hayata geçirileceği öğrenildi.
KONUT, GECE VE HAFTA SONU GÜNLERİNDE İNFAZDA 5 YIL SINIRI
Halihazırda 3 seneye kadar taksirle işlenmiş suçlar için geçerli olan konutta, gece ve hafta sonunda infaz uygulamalarında, ceza sınırının 5 yıla çıkarılması planlanıyor. Bu yenilikle, 5 yılın altında ceza almış mahkumlar cezalarını dışarda infaz edebilecek. Bu uygulama, ceza infazını insani duruma getirmeyi ve cezaevlerinde oluşan yoğunlukları da azaltmayı amaçlıyor.
GÜNDÜZ ÇALIŞIP AKŞAM CEZAEVİNE DÖNME MODELİ
Yeni sistem ile basit suçlardan mahkum olan bireyler, gündüzleri çalışma fırsatı bulabilecek ve akşamları cezaevine dönerek ceza sürelerini tamamlayacaklar. Bu sayede hem verimlilik sağlanacak hem de mahkumların topluma tekrar kazandırılması kolaylaştırılacak.
HAMİLE VE ÇOCUKLU KADINLAR İÇİN ÖNCELİK
Türkiye Gazetesi’nde yer alan bilgilere göre, evde infaz olanaklarından en çok hamile olan ve küçük çocukları bulunan kadınların yararlanması planlanıyor. Bu uygulamanın amacı, aile bütünlüğünü korumak ve çocukların mağduriyetini engellemektir.
YAŞLI VE HASTA MAHKUMLARA YENİ HAKLAR
Cezaevi şartlarında yaşam sürdürmeleri imkansız olan yaşlı ve hasta mahkumlara yönelik önemli bir düzenleme hayata geçiriliyor. Bu düzenlemeye göre, cezasının bitimine 10 sene kalan hasta oldukları tespit edilen mahkumlar evde infaz imkanından faydalanacaklar. Böylelikle insani şartlar gözetilecek ve sağlık durumu cezaevi ortamında barınamayacak olan kişiler mağdur edilmeyecektir.
Yeni yargı paketi, ceza infaz sistemine daha esnek ve aynı zamanda topluma entegrasyonu hedefleyen bir yaklaşım sunuyor. Düzenlemenin ise, önümüzdeki süreçte Meclis gündemine alınması beklenmektedir.