Afyon Kocatepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi tarafından düzenlenen ve Güneş ve Rüzgâr Enerjisi Uygulama Araştırma Merkezi'nin desteklediği 8. Yenilenebilir Enerji Sistemleri Kış Okulu, "Yapay Zeka" teması altında katılımcılarını ağırlamaya başladı. 11-13 Ocak 2024 tarihleri arasında gerçekleşen eğitimde önemli konuklar yer aldı.

akü

İbrahim Küçükkurt Konferans Salonunda başlayan 8. Yenilenebilir Enerji Sistemleri Kış Okulunun açılışına; Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Uğur Kolsuz, AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şuayıp Özdemir, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yıldız, Afyon Jeotermal Turizm ve Ticaret A.Ş (AFJET) Genel Müdürü İsmail Kara, Güneş ve Rüzgar Enerjisi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fatih Onur Hocaoğlu ile birlikte akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

akü

8. Yenilenebilir Enerji Sistemleri Kış Okulunun açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Fatih Onur Hocaoğlu, Türkiye'nin yenilenebilir enerji potansiyelinin önemine vurgu yaptı ve 2023 yılında bu kaynaklardan elde edilen toplam enerji miktarının 100 gigawattı aştığını belirtti. Hükümetin 2023 hedefleri kapsamında yenilenebilir enerji kaynaklarını geliştirmek için ciddi adımlar atıldığını ve bu sayede kurulu gücün 300 gigawatta ulaşmasının hedeflendiğini ifade etti. Ayrıca, enerji tasarrufunun önemine işaret ederek, herkesin bu konuda bilinçli olması gerektiğini dile getirdi.

akü

Etkinlik kapsamında, yanılgı niteliğindeki bilgilerin de ele alındığı ortaya çıktı. Güneş panellerinin üretiminin atmosfere olan etkisi gibi konuların yanlış anlaşıldığını belirten Hocaoğlu, yapılan araştırmaların panel üretiminin yarattığı karbon emisyonunun, üretilen enerjiye oranla oldukça düşük olduğunu gösterdiğini aktardı. Bu bağlamda, güneş ve rüzgâr enerjisi sistemlerinin çevresel olarak temiz enerji kaynakları olduğuna dikkat çekti.

akü

Motokrosa gençlerin ilgisi yoğun! Motokrosa gençlerin ilgisi yoğun!

Yenilenebileceğinin yanı sıra, güneş panellerinin içinde bulunan kimyasal maddelerin, çevre üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğine de değinen Hocaoğlu, gelecek için ciddi endişeler taşıdıklarını ifade etti. Gelişen teknoloji ile birlikte, özellikle gelişmekte olan ülkelerde atık yönetimi konusunun yeterince ele alınmadığını kaydetti.

akü

Konferansın bu yılki odağı "Yapay Zeka" olarak belirlenirken, Hocaoğlu, bu teknolojinin gelecekte yenilenebilir enerji kaynaklarının teknolojilerinin gelişmesine katkı sağlayabileceğini vurguladı. AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şuayıp Özdemir de enerji tüketiminin boyutları üzerine açıklamalarda bulundu ve doğru enerji kaynaklarının sürdürülebilir şekilde kullanılmasının önemine dikkat çekti.

akü

Etkinlik, Hocaoğlu tarafından verilen "Güneş ve Rüzgar Enerji Sistemlerindeki Güncel Gelişmeler ve Yenilenebilir Enerji Tahmini İçin Geliştirilen Bir Aracın Yakından İncelenmesi" temalı sunumla devam etti ve 13 Ocak Cumartesi günü, "Yapay Zeka Özelinde Güneş, Jeotermal ve Rüzgar Enerjisi Sistemlerinde Yenilikçi Yaklaşımlar" başlığı altındaki kapanış oturumuyla sona erecek.

akü

Kaynak: ODAK HABER MERKEZİ