Banka hesabı üzerinden işletmelerin tahsilatta bulunması işlemin, miktarın gerçekle uyumlu olması durumunda yasal bir yönü olsa da kayıt dışında kalmak için faturasız İBAN’a mal ya da hizmet karşılığı gönderilen paralar tespit edilmesi durumunda çok ciddi yaptırımlarla karşı karşıya kalabiliyor. Üstelik böyle bir durumda her iki taraf için de ağır yasal yaptırımları bulunuyor.

Türk Cumhuriyetlerine açığım! Türk Cumhuriyetlerine açığım!

Odak Haber Merkezimizin araştırmaları neticesinde geçtiğimiz hafta Afyonkarahisar Maliye Müdürlüğüne bağlı memurların Park Afyon yanında bulunan küçük sanayi bölgesinde radarı açarak işletmelerin mali tablolarını inceledikleri ve pek çok esnafa yüklü cezalar kesildiği öğrenildi.

Maliye yetkililerinin ilk etapta geçmişe yönelik üç aylık süreyi baz aldıkları ve ilerleyen günlerde geçmişe yönelik senelik periyotta yeniden inceleme yapacakları öğrenildi.

SANAYİ ESNAFI NE KADAR CEZA ÖDEYECEK

İBAN noktasında vergi mükellefi fatura kesmeyen esnaflara 2024 yılı için 3 bin 400 TL’den az olmayacak şekilde fatura tutarının yüzde 10’u kadar özel usulsüzlük cezasının kesildiği kaydedildi. Vergi mükellefliğinin olmadığı durumlarda ise ceza kalemleri ve rakamın katlanarak arttığı ifade edildi.

 

 

Kaynak: Ali Küçükkartal