Afyon Kocatepe Üniversitesi Ahmet Şemsettin Karahisari Sanat Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından “16. ve 17. Yüzyıl Osmanlı Dönemi Kumaş Sanatı” konferansı düzenlendi.

İlahiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansa Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Naile Rengin Oyman konuşmacı olarak katıldı.

Akü’de 16. Ve 17. Yüzyil Osmanli Dönemi̇ Kumaş Sanati Anlatildi2

GÖRSEL SANATLARDA OSMANLI İZİ

Prof. Naile Oyman, Osmanlının en görkemli dönemi olan 16 ve 17. yüzyılı ele aldığı konuşmasında, Osmanlının kumaş sanatının diğer sanatlarda olduğu gibi aynı görkemi yaşadığını ifade etti.

Prof. Dr. Oyman, Osmanlı kumaş sanatının yalnızca bir giyim ihtiyacını karşılamaktan öte, estetik zarafet ve teknik ustalık ile sanatın bir dalına dönüşmesinin altını çizdi.

Akü’de 16. Ve 17. Yüzyil Osmanli Dönemi̇ Kumaş Sanati Anlatildi1

Oyman, konuşmasına şöyle devam etti:

 “Dizilerde veya belgesellerde doğru bilgiler de var, yanlış bilgiler de var. Belgesel mantığıyla yola çıkarsanız daha doğru bilgilere ulaşmak mümkün. Kumaşlar konusunda özellikle dizilerde oldukça dikkatli çalışıldığını görüyoruz. Dönemin giysileri, kumaşları dizilerdeki bu görsellere yansımış. Son dönemlerde Osmanlı Dönemine ait padişah kaftanlarının görsellerini resim sanatında, grafik sanatında, seramik sanatında, çini sanatı gibi pek çok sanatta kaftan resimlemelerini ve illüstrasyonlarını görmekteyiz” dedi.

Akü’de 16. Ve 17. Yüzyil Osmanli Dönemi̇ Kumaş Sanati Anlatildi

OSMANLI KUMAŞLARININ KÜLTÜREL İZLERİ

Sözlerine devam eden Oyman, “Hatta birçok kişinin artık evlerinde, konutlarında duvarlarında bu kaftanların sergilendiğini görmekteyiz. Bu kaftanların illüstrasyonları yapılıyor. Gerçeğe bire bir uyma çabası gösteriliyor. Ancak kumaşın tekniğinden kaynaklanan birtakım sıkıntılar olabiliyor. Bu tekniği ancak kumaşın yakın çekiminde görebiliyoruz” ifadelerini kullandı.

Milletvekili Arslan’dan TBMM’de Birlik ve Sorumluluk Çağrısı Milletvekili Arslan’dan TBMM’de Birlik ve Sorumluluk Çağrısı

Akü’de 16. Ve 17. Yüzyil Osmanli Dönemi̇ Kumaş Sanati Anlatildi6

Oyman ayrıca, Osmanlı’nın dokuma geleneğinin Selçuklu’dan devralınan mirasla geliştiğini ve zamanla sınırlarını aşan bir sanat formuna dönüştüğü anlatarak, Topkapı Sarayından yurt dışındaki önemli müzelere uzanan bir çerçevede Osmanlı kumaşlarının izlerini detaylandırdı.

Konferans, soru cevap bölümünün ardından sona erdi.

Kaynak: GAMZE KARABULUT