Erdal Akar Konferans Salonunda düzenlenen konferansa, Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Erdinç Dündar, Matematik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Yıldız ile birlikte öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.Kırıkkale Üniversitesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kazım İlarslan, matematik, ne işe yarar sorusuna cevaben matematiğin herhangi bir işe yaramak zorunda olmadığına dikkat çekti. İlarslan, “Matematik hayatın kendisidir. Baktığınız her yerde matematiği rahatlıkla görebilirsiniz. Matematikle ilgilendikten sonra sizin etrafınızı kaplıyor ve matematikten başka hiçbir şeyle ilgilenmiyorsunuz. Matematikçi gibi düşünmeye başlıyorsunuz” dedi. İlarslan, matematikçi olmanın kolay bir iş olmadığını ifade ederek bunun için bilgi birikimine ihtiyaç olduğunu ve matematiğin kişiyi kötülüklerden koruduğunu belirtti.

Matematik (Manşet) (2)

HATAYA YER YOK

Geometri ve matematikde hataya yer olmadığını söyleyen İlarslan, “Fizikte geçersiz olan teorilerin olduğunu görebilirsiniz ama matematikte bunun günü geçmiş dediğiniz hiçbir teori yoktur. Matematik attığı her adımı ispatlayana kadar çıktığı her katı güçlendirerek çıkar. O yüzden matematik dünyasında matematik tarihinin nereye vardığını bilemiyoruz. Ama geometrinin 3.000’li yıllardan beri kayıtları olduğunu biliyoruz. Günümüze kadar matematik tarihinde sönen ya da ilgisiz kalan teorilere rastlasak da çöken hiçbir teoriye rastlanılmamıştır” diye konuştu. Kepler’in ifadesine göre maddenin olduğu her yerde matematiğin var olduğu bilgisini aktaran İlarslan “İnsan saçının kafatasına sarılışında olduğu gibi doğadan tutun da insanoğlunun varlığının her alanında matematiği rahatlıkla görebilirsiniz. Göz insan için her şeyin anlamı ise bilim için geometri de öyledir” dedi.

Matematik (Manşet) (1)

Akşehir’den kaçıp Afyon’da yakalanmıştı: O cinayetten yeni detaylar! Akşehir’den kaçıp Afyon’da yakalanmıştı: O cinayetten yeni detaylar!

DÖRT ADIM BULUNUYOR

İlarslan, geometride bir terim olan helis yapısından bahsederek günlük hayatta karşımıza nasıl çıktığını şu sözlerle anlattı:“Helis eğrileri günümüzde makroskobik ve mikroskopik olarak ortaya çıkar. DNA’da ve diğer yapılarda olmak üzere 2 şekilde ortaya çıkar. DNA üzerinde dört adım bulunuyor ve her bir helisin adımında bir 5 bağ bulunuyor. A ve B DNA modelleri sağ helis çiziyor. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Genom Projesini oluşturdu ve insan genomunu ortaya koydu. İnsan genomunda 7 milyar harf bulunuyor. Bu bizim neden hasta olacağımızı, neye karşı dayanıklı ya da dayanıksız olduğumuzu söyleyen gen haritalarımızdır. Aynısı bitki ve böceklere de yapıldı. Hangi ilacın hangi bitkiyi faydalı ya da zararlı olduğunu ortaya çıkarıldı” dedi. Konferans soru cevap bölümünün ardından sona erdi.

Kaynak: MURAT EMRE