Afyon Kocatepe Üniversitesi Turizm Fakültesi 20. yıl etkinlikleri kapsamında “Kamu Yönetiminde Dünden Bugüne Turizm ve Bakanlığın Faaliyetleri” konulu konferans düzenledi.

Reha Kora Konferans Salonunda düzenlenen konferansa; Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Elbeyi Pelit, Gastronomi̇ ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sandıkcı ile birlikte öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Akü’de Kamu Yöneti̇mi̇nde Dünden Bugüne Turi̇zm Ve Bakanliğin Faali̇yetleri̇ Konferansi

“1963’TEN 1982’YE KADAR TURİZM VE TANITMA BAKANLIĞI OLARAK YER ALDI”

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Danışmanı Doç. Dr. İsa Yayla, Kültür ve Turizm Bakanlığının; 1963’ten 1982’ye kadar Turizm ve Tanıtma Bakanlığı olarak hizmet verdiğini belirtti.

Akü’de Kamu Yöneti̇mi̇nde Dünden Bugüne Turi̇zm Ve Bakanliğin Faali̇yetleri̇konferansi1

Yayla, “1971’de Kültür Bakanlığı kuruluyor, sonra Milli Eğitim Bakanlığı ile birleşiyor. 1982’de Kültür Bakanlığı ile Turizm ve Tanıtma Bakanlığı kapatılıyor, Kültür ve Turizm Bakanlığı kuruluyor. Daha sonra tekrar kapatılarak müstakil bakanlıklara dönülüyor. 2003 yılında yeniden birleşiyor. 2018’de bakanlığın kuruluş kanunu kapatılıyor ve bakanlık başka bir kanunla yürütmeye devam ediliyor” dedi.

“KÜLTÜR, TURİZMDEN; TURİZM, KÜLTÜRDEN YARARLANMAK ZORUNDA”

Kültürün turizmden, turizmin ise kültürden yararlanmak zorunda olduğunu vurgulayan Yayla, “Geçmişinin 12 bin yıl öncesine dayandığı, yabancı arkeologların dahi tescillediği Göbeklitepemiz ve Midas Heykelimiz var. Bunlar bizim için bir kültür varlığı. Onu görme parası alıyoruz sadece. Kendini marjinal kültürcü olarak atfedenler, turizm kültürden yararlanmasın diyor. Turizm zaten yeni yerler, yeni kültürler tanımak ve insanlara tanıtmak için var. Orayı turizme kapatamazsınız, kapatsanız elinize ne geçecek?” diye konuştu.

Akü’de Kamu Yöneti̇mi̇nde Dünden Bugüne Turi̇zm Ve Bakanliğin Faali̇yetleri̇ Konferansi4

Sinanpaşa’da Kırka Barajı’na giden 3 kişiden haber alınamıyor! Sinanpaşa’da Kırka Barajı’na giden 3 kişiden haber alınamıyor!

“KONAKLAMA İŞLETMELERİNİN BELGELENDİRİLMESİ VE YILDIZLAMASI BAKANLIĞIMIZA AİT”

Kültür ve Turizm Bakanlığının faaliyetleri ve kamu yönetimindeki yapılanması hakkında bilgiler aktaran Yayla, şunları kaydetti:

“Konaklama işletmelerinin belgelendirilmesi ve yıldızlaması bakanlığımıza ait. Seyahat acenteleri ve turist rehberleri bakanlığın denetim ve gözetiminde. Bizim turizm gelişim endekslerine bakarak, neresi daha çok potansiyele sahip, nasıl yatırımlar yapılır, hangi reklamlar ve tanıtımlarla insanları buraya çekebiliriz diye çeşitli projeksiyonlarımız var. Dolayısıyla bazı yerleri turizm merkezi ilan ediyoruz” dedi.

Akü’de Kamu Yöneti̇mi̇nde Dünden Bugüne Turi̇zm Ve Bakanliğin Faali̇yetleri̇konferansi

Sözlerine devam eden Yayla, “Turizm merkezlerinin işlemlerini, iç ve dış tanıtımlarını yapıyoruz. Bugün şehirlerarası hızlı aksiyon olması için 2019 yılında Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı adında yarı özerk bir yapı kuruldu. Edebiyatımız dünya çapında tanınsın diye bizim önemli eserlerimizi yabancı dile çeviren yayınevlerine destek veren ‘Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk Kültür, Sanat ve Edebiyat Eserlerinin Dışa Açılımını Destekleme Projesi’ni yürütüyoruz” ifadelerini kullandı.

Konferans, soru cevap bölümünün ardından sona erdi.

Kaynak: GAMZE KARABULUT