Ünlü stratejik ve siyaset bilimci Mehmet Bozkuş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda önemli açıklamalarda bulundu. Bozkuş, Yunanistan Başbakanı Mitsotakis'in Türkiye ziyareti ve Kariye Camisi'nin açılmasıyla ilgili olarak, "Yunan kamuoyunda Türkiye aleyhine gelişmeler ve bütün baskılara rağmen bu ziyaretin gerçekleşecek olması bölgedeki gelişmeler açısından önemlidir" ifadelerine yer verdi.

Atina Deklarasyonu ve Siyasi Yumuşama

Atina Deklarasyonu ile sağlanan siyasi yumuşama, Yunanistan açısından son derece önemlidir. Ancak, Adalar Denizi'ndeki sorunların nasıl çözüleceği hala belirsizliğini koruyor. Yunanistan yönetimi, Adalar Denizi'ndeki karasularını 6 milden 12 mile çıkarma isteğinden vazgeçmemiştir.

Yunanistan'ın Adalar Ülkesi Algısı ve Uluslararası Deniz Hukuku

Yunanistan, kendini bir adalar ülkesi olarak görmekte ve bu durum uluslararası deniz hukukuna aykırıdır. Batı Trakya, Kıbrıs, Adalar Denizi gibi konularda Türkiye karşıtı politikalarını sürdürmekte ve bu, iki ülke ilişkilerinin gelişmesinin önündeki en büyük engeldir.

Türkiye'nin Barıştan Yana Politikaları ve Yunanistan İlişkileri

Türkiye, bölgede barıştan yana politikalarını sürdürmek istemekte ve komşusu Yunanistan ile iyi ilişkiler kurmak istemektedir. Ancak, bu durum Türkiye'nin haklarından vazgeçtiği anlamına gelmemektedir.

Casus Belli kararı her zaman uygulama alanı içinde kabul edilmektedir.

Kaynak: FATMA SEDA CAN