Eczacılık Fakültesinin düzenlediği seminerde, 109. yıl dönümünde Çanakkale Zaferi'nin önemi ve sembolik değeri üzerine önemli vurgular yapıldı. Tıp Fakültesi Mavi Salonda gerçekleştirilen seminerde, AFSÜ Ortak Dersler Bölümü Öğretim Görevlisi Fatih Demircioğlu tarafından sunulan konuşmaya, fakülte öğrencileri ve akademisyenler yoğun ilgi gösterdi.

N2 A1592 Scaled

I. Dünya Savaşı'nın Küresel ve Yerel Boyuttaki Etkileri

Öğr. Gör. Demircioğlu, konuşmasına I. Dünya Savaşı öncesi küresel ve yerel düzeyde yaşanan gelişmeleri değerlendirerek başladı. Ulusçu akımların yükselişi, ham madde ve pazar rekabeti gibi faktörlerin yanı sıra çeşitli ülkelerin sömürgecilik alanında rekabet etmelerinin, I. Dünya Savaşı'nın zeminini hazırladığını ifade etti. Ayrıca, Osmanlı Devleti'nin 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nın ardından yaşadığı zorlu süreçlere dikkat çekti ve II. Meşrutiyet Dönemi'nde yaşanan Trablusgarp ve Balkan Savaşları'nın Osmanlı Devleti'nin sonunu getirdiğini belirtti.

N2 A1593 Scaled

Öğr. Gör. Demircioğlu, Sarıkamış Felaketi'nin ardından Osmanlı Devleti'nin hızla toparlandığına dikkat çekti. Çanakkale Cephesi'nde müttefiklerin deniz yoluyla ilerlemeye çalıştığı süreci detaylı bir şekilde anlattı. 19 Şubat 1915'teki ilk harekâtlardan itibaren yaşananları aktardı ve düşmanın 18 Mart 1915'te başlayan ilerlemesinin, gece saatlerine kadar devam ettiğini belirtti. Çanakkale Boğazı'nın müttefik donanmasına mezar olduğunu vurguladı.

Çanakkale Deniz Savaşları'nın kazanılmasının ardından, başta Cevat (Çobanlı) gibi paşaların önemli rolünü vurgulayan Öğr. Gör. Demircioğlu, konuşmasında Çanakkale Kara Savaşları'na da değindi. Milli Mücadele'nin lider kadrosunun büyük bir kısmının Çanakkale'de yetiştiğini ve bu zaferin, milli birlik duygusunu pekiştirdiğini ifade etti. Ayrıca, Modern Türkiye'nin kuruluşunda ve toplumsal hafızada Çanakkale'nin önemine işaret ederek konuşmasını tamamladı.

Müdür Sünnetci ne toplantısı yaptı? Müdür Sünnetci ne toplantısı yaptı?

N2 A1594 Scaled

Seminer, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Cengiz Sarıkürkçü'nün konuşmacıya teşekkür belgesi takdimiyle sona erdi.

Kaynak: AHMET SARLIK