Altın piyasasında meydana gelen dalgalanmalar yatırımcıların ilgisini çekmektedir. Altın ve döviz piyasaları üzerine uzman olan İslam Memiş, katılmış odluğu televizyon programında gram altın hakkında önemli bilgiler sundu.
İslam Memiş, altının satış fiyatlarının yüksek olmasının toplumdaki alışkanlıkları değiştirdiğine vurgu yaptı.
Düğünlerde altın takılması geleneğinin yerini gittikçe para takmanın aldığını söyleyen Memiş, altının günlük kullanımlarının düştüğünü ve yatırımcıların gem daha küçük hem de taşınabilir ve likit altına yöneldiğini kaydetti.
Rafineriler ve darphanelerde üretimler artırılsa da küçük ölçekli kuyumcuların gram altın ve çeyrek altın temin etmekte zorluk yaşadığı ve bunun yatırım amaçlı olan altın talebini artırdığı belirtildi.
Yatırımcıların altını geleneksel takı olarak kullanmanın yanı sıra değer koruma amacıyla bir yatırım aracı olarak gördüğünü söyleyen İslam Memiş, Darphane ile rafinerilerde üretiminde artış olduğunu da vurguladı.
Özellikle çeyrek altı, cumhuriyet altını Sarrafiye grubundaki altınlara olan taleplerin yükseldiğini aktaran Memiş, fiziki altına yönelimlerin de sürdüğünü ifade etti.
DÜĞÜNLERDE ALTIN TAKMA GELENEĞİ AZALIYOR
Toplumsal alışkanlıklardaki değişimleri de dile getiren İslam Memiş, düğünlerde altını takmanın yerini giderek para takmanın aldığını ifade etti.
Altının yüksek fiyatları yüzünden günlük kullanımlarının azaldığını, yatırımcıların da daha küçük, taşınabilir, aynı zamanda da likit altın ürünleri üzerine yöneldiğini aktardı.
İNTERNETTEN ALTIN ALANLAR İÇİN DOLANDIRICILIK TEHLİKESİ
İnternetten altın alımlarında artan dolandırıcılık olaylarına dikkat çeken Memiş, sahte ilanlarla halkın mağdur edildiğini belirtti.
Gerçek altın görselleri kullanılarak yapılan yanıltıcı satışlara karşı uyanık olunması gerektiğini ifade eden Memiş, alışverişlerin sadece güvenilir ve kurumsal firmalardan gerçekleştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
HANGİ ALTIN YATIRIM YAPMAK ÇİN TERCİH EDİLMELİDİR?
Yatırımcıların sıkça sorduğu “Hangi altını almalıyım? ” şeklinde soruya netlik kazandıran İslam Memiş, konuşmasının devamında çeyrek altın, yarım altın, tam altın cumhuriyet altınlarının hepsinin 22 ayar olduğunu değer bakımından farklılık taşımadığını aktardı.
Memiş, yatırımcıların bütçeleri için çeyrek veya gram altın tercih edebileceklerini ve bu seçimlerin kayıp yaratmayacağını belirtti. Aynı zamanda piyasada rafinerilerin ürettiği 24 ayar gram altınların mevcut olduğunu kaydetti.