Baharatlar, özellikle de pul biber gibi baharatlar son yıllarda defalarca sağlık sorunlarının odağında yer alıyor. Harvard Halk Sağlığı Okulu’nda beslenme dersi veren araştırmacı isim Lu Qi, bu konuyla ilgili önemli bulgulara dikkatleri çekti. Qi’nin araştırması, baharatlı yiyecekler yemenin kanser, kalp hastalığı ve solunum yolu hastalıklarından ölüm riskini azalttığını göstermektedir.

Acı biberin içeriğinde yer alan kapsaisin, bağışıklık sistemine verdiği destekle biliniyor ve aynı zamanda vücudun enerji harcaması durumunu artırarak obezite riskinin azaltılmasına da yardımcı olabiliyor.

“50 gramdan fazla tüketirseniz hafıza sorunu olabilir”

Kapsaisin iştah açıcı etkileriyle de dikkat çekmektedir. Acı biber tüketmenin bilişsel işlevler üzerinde olan etkileri konusunda araştırma yapan Çinli bilim insanları ilginç sonuçlara ulaştılar. Araştırmacılar, günde 50 gramı aşan miktarda tüketilen acı biberin kişilerde hafıza sorunu yaratma olasalığının yaklaşık 2 kat daha fazla olabileceği tanısını ortaya koydular. Bu durum baharatlı yiyeceklerin sağlığa faydalarının yanı sıra aşırı tüketimin olumsuz yöndeki etkilerini de göstermektedir.

Baharatlar sağlığa yararlı mı?

Baharatların sağlığa faydalı olmasının diğer nedeni de polifenol içeriğinin yüksek olmasıdır. Ancak 2014 senesinde gerçekleştirilen araştırmanın sonucuna göre, söz konusu polifenollerin sağlık üzerinde olan etkilerinin alımla sınırlı olabileceğini buldu. Bu nedenle baharat tüketiminin sağlığa faydaları konusunda nihai bir fikir birliği yoktur.

Ülgen: “Şehrin tanıtımı ve marka değerlerinin arttırılması önemli” Ülgen: “Şehrin tanıtımı ve marka değerlerinin arttırılması önemli”

2022’de yapılan bir analizde de kapsaisin ile baharatlı gıdaların sağlık etkilerinin belirsiz olduğu ve bu alanda kanıtların tartışmalı olduğu ortaya çıktı.

Kaynak: AHMET SARLIK