Atanamayan Uzmanlar Derneği Genel Başkanı Mustafa Gündeşli, yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Bizler, yaşamış olduğumuz bu kutsal toprakları korumak adına, yalçın dağlarda -30 derecede görev yapan; Doğu’da, Güneydoğu’da, Suriye’de, Kuzey Irak’ta canı pahasına mücadele eden, kendi düğününe gidemeyen, çocuğunun doğumunu ve mezuniyetini göremeyen, anasının, babasının cenazesine gidemeyen bu vatanın isimsiz kahramanlarındanız."

DEĞİŞEN YASA VE MAĞDURİYETLER

Gündeşli, “Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görev yapmış uzman çavuşlar, 2016 yılından önce en az 2 yıl görev yaptıktan sonra memuriyet hakkı kazanmaktaydı. 2016 yılından sonra ise bu süre 7 yıl olarak değiştirilmiştir. 657 sayılı Devlet Personel Kanunu'nun 54. maddesi gereğince en az 1, en fazla 2 yıl görev yapan bütün devlet memurları asaleti tasdik edilmiş sayılmaktadır. 2 yıl üstü görev yapmış eski uzman çavuşlar, asaleti tasdik edilmiş memurlar olduğundan, sürenin 7 yıla çıkarılması eşitlik ilkesine aykırıdır. Bu değişiklik, kamu kurumlarında kurum amirinin inisiyatifine bırakılması nedeniyle binlerce eski uzman çavuş, ellerinde dilekçelerle kapı kapı gezmek zorunda kalmıştır.”

MECLİS ÇALIŞMALARI VE GÖRÜŞMELER

Eski uzman çavuşların mağduriyetlerinin giderilmesi adına uzun süredir meclis çalışmaları gerçekleştiren Atanamayan Uzmanlar Derneği Genel Başkanı Mustafa Gündeşli ve yönetim kurulu üyeleri, birçok görüşme gerçekleştirdiklerini ifade ettiler. Görüşmeler sonucunda, bu sorunun bir devlet meselesi ve vefa borcu olduğunu, mağduriyetin giderilmesi için her türlü desteği vereceklerini belirttiler. Aylardır mücadele etmelerine rağmen, seslerinin duyulmadığını dile getiren Gündeşli, sayısız kanun teklifi, meclis araştırması, soru önergesi ve meclis kürsüsünden konuşmalar yapılmasına rağmen hiçbir şekilde adım atılmadığını vurguladı.

OLUMSUZ YANITLAR VE İŞSİZLİK

2024 YILININ TEMMUZ AYI MECLİS TOPLANTISI YAPILDI 2024 YILININ TEMMUZ AYI MECLİS TOPLANTISI YAPILDI

Kamu kurum ve kuruluşları, atanma taleplerine; personel alımı yapmadıklarını, boş kadro olmadığını, uzman çavuş almadıklarını söyleyerek olumsuz yanıt verdiklerini belirten Gündeşli, “Binlerce profesyonel eski uzman çavuş, yıllarca askerlik mesleği yaptığından dolayı sivil hayatta işsiz kalmış ve kaderlerine terk edilmiştir. Aynı kanuna tabi referansı olan farklı biri için hiçbir mazeret olmadan atama yapılırken, kanun referansla çalışır hale gelmiştir” dedi.

BEKLENTİLER VE TALEPLER

Başkan Gündeşli, “Eski uzman çavuşlar, yıllarca zor şartlarda vatanımızı korumak için "aile" terimini bile tam yaşayamadılar. Bayram, onlar için sevinç değil; boğazda düğüm, gözde yaş, içlerinde burukluktur. Evlerinden, yurtlarından ayrı, kefeni cebinde görevi hala yüreğinde olan bu yiğitler, atama müjdesi bekliyor.

Bu zamana kadar askerine sahip çıkan devletimizden beklentimiz; şartsız, referansız adaletli bir şekilde genel atama yapılmasıdır” ifadelerini kullandı.

Kaynak: GAMZE KOÇAK