ORTA SPOT: “Vatandaş için çok gereksiz olan bir bilgi bizim için çok değerli olabilir. Yani örneklendirmek gerekirse, çuvallanan şüpheli bir paket görmüştür. Ya banane deyip geçmek yerine 3 tane tuşa basıp, ALO 140 ihbar hattına ben şurada şöyle bir şey gördüm dediğinde bizleri doğrudan sonuca götürecek bir ihbarın temelini Yapmış olabilir.”

4116C1Bf D723 4Df8 A9C5 Ac9D0E63A73E

 

 Terörle mücadele şube müdürlüğü nedir ne işe yarar?

Terörle mücadele şube müdürlüğü Emniyet genel müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren terörle mücadele daire başkanlığına bağlı Afyonkarahisar İl Emniyet müdürlüğü bünyesinde faaliyetlerini sürdürmektedir. Toplumun huzuru için “soft power” dediğimiz yumuşak güç olarak adlandırabileceğimiz işleyiş sistemlerin kullanmakta bunun yanında sahada operasyonel bir birim olarak operasyonel faaliyetleri de yürütmektedir.

17C0A6C7 Bcba 4A7D 9E89 15F46512C82F

Terörle mücadele tabiri genel olarak insanlarda biraz böyle soğuk ve donuk bir altı oluşturmaktadır. Siz terörle mücadele şube müdürlüğünün yumuşak güç olarak tabir edebileceğiniz biraz önce de söylediğiniz gibi soft power faaliyetlerin de olduğunu belirttiniz. Bu konuyu biraz daha açabilir miyiz?

Soft power'dan kastımız yumuşak güç olarak adlandırdığımız bu durum bilgilendirme önleme faaliyetleri büro amirliği çerçevesinde yürütmekte olduğumuz çalışmaları içermekte. Bilgilendirme ve önleme faaliyetleri nedir? Nasıl çalışmalar yürütmektedir terörle mücadele şube müdürlüğü bünyesinde baktığımızda terör örgütlerinin gençlerimizin öğrencilerimizin hayata yeni atılacak olan bireylerimizin istismar edilebileceği her türlü konuda 1. ve en doğru ağızdan bilgi almaları terörle mücadele polisleri ile doğrudan irtibat kurabilmelerini sağlayan bir sistem içermektedir. Tabii bunun yanında sahada bu konuda görev yapan arkadaşlarımız terör örgütleri tarafından istismar edilip kandırılarak örgüde kartını mı sağlanan gençlerimizin örgütten ayrılmaları için de onların yeniden topluma kazandırmak için de faaliyetler ve çalışmalar yürütmekte. Bu durum için düzenli olarak bu gençlerin aileleri ile görüşmeler yapılmakta. Sayısal bazda baktığımızda ise ziyadesi ile almaktayız. Çünkü gençler bizim gençlerimiz. Ve biz onları kaybetmek istemiyoruz. Polisin ve terör ile mücadelenin onlar için birer abi birer abla olduğunu göstermek istiyoruz. Bu yüzden bilgilendirme ve önleme faaliyetleri kapsamında gerçekleştirilen çalışmalar hem ilimizde Afyonkarahisar İl Emniyet müdürlüğü bünyesinde şube müdürlüğümüz baktığımız zaman terör ile mücadele daire başkanlığımız son derece önemli.

3-36

Terör ile mücadelenin personeli denildiğinde bir baktığımız zaman genellikle böyle saçı sakalı birbirine karışmış donuk ve şüpheli bakışları olan bir personel akla geliyor şimdi siz diyorsunuz ki üniversitelerimizde ve liselerimizde eğitim gören doğrudan temas kuran onlarla şarkı söyleyip eğlenebilen şarkılarını eşlik eden terörle mücadele personellerimiz var dediniz bu personellerin yegane gayesi gençlerimizi doğruya ve düzene yönlendirmek olduğunu söylüyorsunuz. Doğru mu anladım?

Kesinlikle öyle. Bizler farklı bir yerden gelmiş insanlar değiliz terör ile mücadele biliminde görev yapan personeller var bizler bu toplumun kökünden gelmiş insanlarız. Nerede bu toplumun birer bireyiyiz, birer ferdiyiz. Bizim de gençlik dönemlerimiz oldu, Bizim de ihtiyarlık dönemlerimiz olacak. Bizi nasıl ki iyi ve güzele yönlendiren insanlara karşı, kötülüğe sürüklemeye çalışan insanlara karşı onların yanında bir abi bir abla bir kardeş edası ile bunu yapmak bizim vazifemiz. Çünkü gençler Bizim gençlerimiz. Ve biz onları kaybetmemek adına bu topluma bu millete bu vatana faydalı birer fert olmaları çabası içerisinde her daim onların yanındayız.

4-37Emniyet genel müdürlüğü Bünyesinde faaliyet gösteren diğer birimlerin suç ve suçluyla mücadele konusunda KADES ve uyuma gibi vatandaş için tasarladığı farklı cep telefonu uygulamalar olduğunu biliyoruz. Terör ile Mücadele kapsamında sizin bu tarz uygulamalarınız var mı?

Teknolojide alt yapılarımız üst düzeyde burada röportaj esnasında sizinle paylaşamayacağımız düzel de teknolojik alt yapılara sahibiz ancak, bizim cep telefonu uygulaması tarzında bir teknolojik alt yapımız yok. Ama İç İşleri Bakanlığı Bünyesinde oluşturulmuş, alo 140 terör ihbar hattımız var. ALO 140 terör ihbar hattı KADES ve uyuma uygulamalarını baz aldığımızda çok daha eski bir uygulama. ALO 140 terör ihbar hattını kullanarak vatandaşla doğrudan gördükleri duydukları bildikleri her şeyi terör ile mücadele birimleriyle paylaşa bilirler. Çünkü biz bu ihbar hattı üzerinden gelen en ufak veriyi bile derliyoruz. Saha da görev yapan tüm arkadaşlarımız bu verilerin bize getiren bilgilerin doğruluğu ne düzeyde olduğunu an be an kontrol edebiliyoruz. Ancak bunu kontrol edebilmemiz için ilk önce bize ulaşan ALO 140 ihbar hattı üzerinden bize ulaşan bir ihbarın olması gerekiyor. Bu bağlamda da vatandaşlardan biz ALO 140 ihbar hattını kullanmalarını istiyoruz. Vatandaş 140 ihbar hattını arayıp da gördüğü, duyduğu,  bildiği hattın diğer ucundaki arkadaşımızla paylaştığın da bu Afyonkarahisar’ımız olabilir ya da başka bir ilimiz olabilir.  Hangi ili ilgilendiriyorsa doğrudan o ilin terör ile mücadele birimi konudan anlık olarak bilgilendiriliyor. Bu bilgilendirilme üzerine saha da bulunan arkadaşlarımız hızlı bir şekilde çalışmalarını gerçekleştiriyor.  Ve bu çalışmalar üzerine de aktif anlamda gerçekleştirdiğimiz çok ciddi operasyonlarımız mevcut. Türkiye geneli için söylüyorum.  Bizim yine tekrar ediyorum vatandaşlarımızdan istediğimiz şey bana ne dememeleri. Çünkü terör ile mücadele sadece tek başına askerimizin polisimizin ya da terör ile mücadele eden birimlerimizin sürdürebileceği bir konunun ötesinde toplumun bireylerin de vatandaşında dahil olarak sürdürülmesi, gereken komplikedir. Vatandaş için çok gereksiz olan bir bilgi bizim için çok değerli olabilir. Yani örneklendirmek gerekirse, çuvallanan şüpheli bir paket görmüştür. Ya banane deyip geçmek yerine 3 tane tuşa basıp, ALO 140 ihbar hattına ben şurada şöyle bir şey gördüm dediğinde bizleri doğrudan sonuca götürecek bir ihbarın temelini yapmış olabilir.  Belki de yapbozun kayıp parçasını doğrudan pazıldan oturtabileceğimiz noktayı bulmamızı vatandaş sağlamış oluyor.

Alo 140 Görseli

Zaman zaman biz de basa mensupları olarak görüyoruz, operasyonlara değinmek istiyorum. Bu operasyonlar nasıl yapılıyor? Nasıl hazırlanıyorsunuz?

Terör ile mücadele birimi kendi içerisinde ayrıca uzmanlık gerektiren bir birim. Bir terörle mücadele personeli, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı bir polis memuru olarak çalışırken ayrıca terör ile mücadele eğitimi almalı bu eğitimde kendi içinde farklı varyasyonlar var. Saha da görev yapan personelimizin aldığı eğitim farklı, operasyon yapan personelimizin aldığı eğitim farklı. Dijital mecra üzerinden aldığımız personelimizin eğitimi farklı. Emniyet genel Müdürlüğü’ne bağlı paylaş birimlerle yaptığımız bilgi alışverişi neticesinde ortaya çıkan sonuçlar, veriler sahada görev yapan arkadaşlarımız tarafından değerlendirilme yapılıyor. İşimize yaramayacak veliler ayrılmak da bizi sonuca götürecek veriler tamam ön plana çıkarılmakta. Bunun sonucunda operasyonun uzmanlık gerektiren spesifik kısmı kendi içimizdeki hangi birim bu operasyona yürütecekse terör ile mücadele şube birimi içerisinde onların hazırladıkları plan doğrultusunda operasyonlar gerçekleştirilmekte. Sürekli eğitim yenileyen ve yenilemesi gerektirilen personelin görev yaptığı bir birimden bahsediyoruz. Terör ile mücadele birimi içerisinde görev yapan periyodik olarak kendisini ilgilendiren alanlarda bilgiler kapsamında yeni yeni eğitimler almakta. Sahada görev yapan aktif operasyonel birimlerimiz de var. Yapacakları operasyonlara yönelik spesifik olarak çalışmalarını sürdürmekte. Hal böyle olunca aldıkları eğitim yaşamlarının bir tarzı haline gelmekte. Özel hayatlarının bir parçası olmakta. 7 gün 24 saat toplumun huzurunu sağlamak için her türlü operasyonu hazır bir şekilde arkadaşlarımız bekliyor.

5-20

Mental olarak da dirayet gerektiren, bu noktada sizi diri tutan şeyler neler?

Türkiye cumhuriyetine Gönül bağı ile bağlı olmak bütün bireyleri ayakta tutan şey vatan millet bayrak. Bizim huzurumuzu toplumumuzun refahını devletimizin bekasını tehdit etmeye devam eden örgütler hiçbir zaman bitmedi öyle bir coğrafya üzerinde yaşıyoruz ki dünyanın öbür ucundaki ülkelerin bile sahip olmak istediği güzelliklere sahip bir vatanız. Ve bunu korumamız gerekiyor. Biz buralara gelirken çiçekli yollardan gelmedik. Atalarımız şehadetleri vasıtasıyla sizinle konuşurken bile rahat rahat onların kendi canlarından vazgeçmesi sebebiyle huzura erdik. Şühedayı yad etmeden geçemeyeceğiz “ Allah hepsinden razı olsun cenabı Allah hepsine gani gani rahmet versin” şehitlerimizin bize emaneti olarak bize bıraktığı evlatları, aileleri bizi mental olarak ayakta tutmaya devam eden şeylerden bir tanesi çünkü biz terörle mücadele biriminde görev yapan bireyler biliyoruz ki bizde bir gün bu vatan için bu bayrak için bu millet için yeri geldi mi gözümüzü kırpmadan toprağa düşüp şehitlik mertebesine yerleşe biliriz. Geride bıraktığımız çocuklarımıza ailemize nasıl sahip çıkılmasını istiyorsak bizde şühedanın bize verdiği emanetine o şekilde sahip çıkmalıyız. Ve bunu sağlamak içinde vazgeçme sansımız yok yoruldum deme sansımız yok. Yoruldum dediğiniz anda göklerde nazlı nazlı dalgalanan bayrağımızı indirmek için el uzatacak bedbahtlar hazır beklemede bunlara fırsat vermemek için bunların bilincinde olarak ayakta kalmaya çalışıyoruz ve ayakta da kalıyoruz.

11-21

Terörle mücadele birimini emniyet bazında 3 kelimeyle ifade etseniz bu 3 kelime ne olurdu?

Birincisi fedakarlık olurdu.  Çünkü zaman kavramından uzak çalışmanız lazım mesai gözetmeksizin çocuklarınız hafta sonu çocuk parkına götürmek için söz verdiğinizde ve kapıdan çıkarken hazırlandığınız anda size gelen bir telefonla onları kapıda bırakıp görevinizin başına koşmanız gerekiyor. İkincisi kesinlikle vatan sevgisi olurdu lütfen bunu şöyle yorumlamasınlar biz vatanı sevmiyor muyuz evet onlarda en az bizim kadar seviyorlar ama vatan sevgisi olmadan bu iş yapılmaz. Üçüncü ve son olarak aslında bu sorunun cevabını biz değil ailelerimize vermeli. Çünkü terörle mücadele biriminde görev yapan birisini aslında çocukların eşi annesi babası terör ile mücadele biriminde görevli. Ve bu bağlamdan baktığımızda ve onların bize bıraktıkları sorumluluk ve yükledikleri sorumluk duygusu diyelim. Kısaca özetleyecek olursak fedakarlık. Vatan sevgisi ve sorumluluk duygusu.

12-18

Son olarak gençlere ne söylemek istersiniz?

Gençler bizim gençlerimiz hiç birisi kaybetmek istemiyoruz ve onların yaşlarından bizde geçtiğimiz için yaşadıkları duyguları çok iyi biliyoruz. Şunu kendi içlerinde sonu kadar hissediyorlar duygu durum dünyalarında bunu biliyoruz. Bu ülke için ne yapabilirim. Ailem için ne yapabilirim. Ülkemi ve bayrağımı daha ileriye taşımak için ne yaparım. Onları istismar etmeye çalışan insanlara fırsat vererek kendilerinin farklı maksat ve gayeleri için kullanılmaya kullanıla bilir hale getirmeye fırsat vermemek biz buradayız Afyonkarahisar’ımızdayız. Afyonkarahisar İl Emniyet Müdürlüğü’müzün içerisindeyiz.  Siz geldiniz sizinle oturduk sohbet ediyoruz. Gelenlere de kapımız sonuna kadar açık. Akıllarına takılan bir şey oldukları zaman çat kapı gelip bizimle sohbet edip bizimle doğruyu doğrudan öğrene bilirler. Sadece çay içmek için misafirimiz olabilirler. Çünkü biz onların abisiyiz, ablasıyız gördükleri ve duydukları kendilerini istismar etmek isteyen kim varsa itibar etmemelerine vatana millete devlete anne ve babalarına aile ve sevdiklerine mevcut yaştaki, faydalı olma yolunu yaptıkları işi en iyi şekilde yapmak onurunun farkında olmaları. Bir üniversite öğrencisinden mi bahsediyoruz devlete ne faydalı yapabileceği konu zayıf dersini en yüksek puana çıkarmak. Bir lise öğrencisinden mi bahsediyoruz hedeflediği fakülteyi Türkiye’de ki, en kaliteli üniversitesini kazanarak yapmaktır. Biz gençlerimizden bunu istiyoruz. Bunun için de yardıma ihtiyaçları varsa sonuna kadar yanlarındayız. Bize ulaşmaları kafidir.

Kaynak: Ali KÜÇÜKKARTAL- CEMİLE KAYTAN (ÖZEL HABER)