Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) hazırladığı ve Resmî Gazete ‘de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni düzenleme ile sağlık hizmetlerindeki muayene katılım payları üzerinde önemli değişiklikler gerçekleştirildi. Önceki ay yapılan zamların tepkileri sonucunda yeni yönerge ile bazı sağlık hizmetleri için indirim uygulanmaya başlandı. Fakat yeni tebliğdeki bazı ifadeler uygulama içerisinde karışıklık yarattı.
YENİ MUAYENE KATILIM PAYLARI AÇIKLANDI
Karar Resmî Gazete ‘de yayımlandı Muayene ücretlerine yeni güncelleme
Resmî Gazete ’deki yeni tebliğe göre, muayeneler sırasından ödenen katılım payları şöyle sıralanmıştır;
Birinci basamakta sağlık hizmeti (Aile hekimi ile diş hekimi muayenesi): Ücretsiz.
İkinci basamakta resmi sağlık hizmeti (Devlet hastaneleri): 20 TL Ödeme.
Eğitim ve araştırma hastaneleri (Sağlık Bakanlığı’na bağlı olan semt poliklinikleri dahil): 20 TL Ödeme.
Sağlık Bakanlığı’na bağlı üçüncü basamaktaki hastaneler: 20 TL Ödeme.
Devlet ve vakıf üniversiteleri diş hekimliği fakülteleri: 20 TL Ödeme.
Devlet üniversitelerine bağlı olan tıp fakültelerinin sağlık uygulamaları ve araştırma merkezleri: 20 TL Ödeme.
Vakıf üniversitelerine bağlı olan tıp fakültelerinin sağlık uygulamaları ve araştırma merkezleri: 20 TL Ödeme.
Özel hastanelerde (ikinci ile üçüncü basamakta özel sağlık hizmeti sunucuları): 50 TL Ödeme.
Birinci basamakta sağlık hizmetleri çerçevesinde aile hekimi ile diş hekimi muayenelerde katılım payı alınmayacaktır.
SEVKLİ MUAYENELERDE YÜZDE ELLİ İNDİRİM
Yeni çıkarılan düzenleme ile hastaların hastanelere doğrudan başvuru yapmadan önce aile hekimlerine yönlendirilmesi hedeflenmiştir. Tebliğde;
“Özel sağlık hizmetlerinin sunucuları dışında, ikinci ile üçüncü basamaktaki sağlık hizmeti sunucularındaki hekim ile diş hekimi muayenesi için talep edilen katılım payları, birinci basamaktan sevki yapılmış gibi sayılacak ve yüzde elli oranında indirimli alınacaktır.”
Bu yeni kurala göre hem ikinci hem de üçüncü basamaktaki hastanelerde muayene olanlar sevkli sayılacak ve 20 TL’lik katılım payı yüzde elli indirimle 10 TL alınacaktır. Fakat, Resmî Gazete 'de yayımlanan düzenlemede “sevkli hastalar” ifadesi olmadığı için söz konusu indirim tüm hastalara uygulanacaktır. Böylelikle, sevkli ya da sevksiz fark etmeksizin herkes indirimden faydalanabilecektir.
GEÇMİŞ ZAMLARDAN SONRA UYGULANAN İNDİRİM
SGK, geçen ay muayenedeki katılım paylarına yapmış olduğu artırımlarla yoğun bir tepki aldı. Devlet hastaneleri ile üniversite hastanelerinde muayenelerindeki ücretlerin 45 TL’ye çıkarılması halk tarafından eleştiri almıştı. Bu tepkilerin ardından SGK, yeni düzenleme ile 45 TL olan muayene ücretini 20 TL’ye düşürmüştü ve sevkli kabul edilmiş olan hastalara yönelik yüzde elli indirim uygulanacağını duyurdu.
YENİ DÜZENLEME NE ZAMAN GEÇERLİ OLACAK?
Yeni düzenlemenin 15 Ocak 2025 tarihi itibariyle yürürlüğe girdiği bildirilirken 21 Şubat 2025’te geçerli olmaya başlamıştır. Bu düzenlemelerin uygulanması konusunda ise Sosyal Güvenlik Kurumu’nun başkanı sorumlu tutulacak.
UYGULAMADAKİ ZORLUKLAR
Düşürülen katılım payları ile birlikte yeni düzenleme yapılsa da “sevkli hastalar” ifadesindeki eksikliği uygulamada karışıklığa yol açtı. Tebliğde; tüm hastalar otomatik sevkli sayılacağından, aslında hastaların ödemesi gereken ücret 10 TL olacaktır. Bu durum, vatandaşların hastanelerin seçiminde daha fazla esneklik sağlamasına yardımcı olsa da sağlık hizmetleri arasındaki planlanmış olan sevk zinciri sisteminin verimliliği üzerinde soru işaretleri oluşturuyor.