1992 yılının ortaları idi Afyonkarahisar Basını ile tanışmam.

Bolvadin Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünde işe başlamıştım. Belediyenin abone olduğu Afyonkarahisar günlük gazeteleri posta ile ertesi gün belediyeye gelir, bizler onları tarar, analiz eder arşivlerdik.

O tarihlerde Kocatepe, Türkeli ve Zafer gazeteleri günlük olarak yayın hayatına devam ediyordu. Merhum Fatih Gümüş, Recep Yaşayacak, Şükrü ve İbrahim Küçükkurt’u o tarihlerde gazete sütunlarında tanıdım. İbrahim Yüksel’in köşe yazarlığına o tarihlerde meftun oldum. Yaklaşık 29 sene önce.

***

Yazılı basın, gazeteler en etkili olduğu, en çok okuyucu ile buluştuğu zamanları yaşıyordu. Afyonkarhisar’da bir gazetenin 5 bine yakın basılıp daha fazla kişi tarafından okunduğunu bilirim. Afyonkarahisar merkez ilçenin nüfusu 100 binler civarında iken.

Basının bu kadar etkili olduğu bir devirde birisi iktidara yakın, diğerleri daha ortada 3 gazetenin varlığı siyasi yelpaze ve iktidar-muhalefet dengesi açısından yeterli gelmiyordu. Bu nedenle bir gazeteye daha ihtiyaç vardı 1994’lü yılların ortalarında. Anavatan Partisi iktidarı ile DYP arasında savaş kızışmış, SHP yükselişe başlamıştı.

İşte bu boşlukta doğdu Odak gazetemiz önce haftalık olarak yayına başladı. Bizlerde aynı tarihlerde son derece deneyimli bir ekiple Bolvadin Oba Gazetesini çıkartıyorduk merhum Sadettin Küsmez abi ile.

Aynı matbaada basıldığı için Odak’ın yayın hayatına başladığını çok iyi takip edenlerdenim.O tarihlerde Maliye Bakanımız olan İsmet Attila büyüğümüz Afyonkarahisar Basınına farklı bir ses, farklı bir bakış açısı gelmesi için büyük destek verdi diye biliyorum. Neticede bundan 27 sene önce farklı bir ses, farklı bir nefes, farklı bir soluk girdi Afyonkarahisar Basın dünyasına.

Bu 27 yıl içerisinde Afyonkarahisar hep büyüdü, hep gelişti. Afyonkarahisar’ın sanayisi, sporu, kültürel hayatı, nüfusu, ekonomisi Türkiye ortalamalarının üzerinde gelişti bana göre. Burada Afyonkarahisar için yazan, çizen, düşünen, taşın altına elini koyan Afyonkarahisar Basınının payı bence en öndedir diye düşünüyorum.

Hem kendisini, hem de ilini geliştiren bir lokomotif oldu Odak Gazetesi ile birlikte Afyonkarahisar Basını. Birçok yeniliği, birçok ilki Afyonkarahisar’a yaşattılar. Yazılı basın görsel basını, oradan dijital yayıncılığa geçişi Türkiye standartlarında okuyucusuna, izleyicisine yaşattı Afyonlu basın çalışanları.

Bugün 27 yıl önce bu minvalde bir meşale daha yakan, bayrağı diğer refikleri ile taşıyan Odak Gazetemizin 27. Yaş günü.

Bu vesile ile bu kuruluşu ilimize kazandıran başta kıymetli ağabeyim Mehmet Emin Güzbey olmak üzere Güzbey ailesine, bugüne kadar emekleri geçen tüm basın emekçilerimize, yazarlarımıza, çizerlerimize, editörlerimize bir Afyonkarahisarlı olarak teşekkürü borç bilirim.

İyi ki varsınız.

Nice 27 senelere..