Ailesinde migren olan kişilerin çocuklarında migren olma riski toplumdakinden yüksektir. Yani bu migren hastalığı genetik de olabilmektedir. Auralı migren ve aurasız migren olmak üzere iki ana alt tipi bulunmaktadır. Migren ataklarının %10'unu oluşturan auralı migren, baş ağrısı gelişiminden yaklaşık bir saat önce, zig zag çizgiler şeklinde görülen halüsinasyonlar, bulanık görme, ışık çakmaları ya da skotom olarak bilinen görüş alanında boşlukların varlığı gibi geçici duyusal belirtiler ile kendini göstermektedir. Aurasız migren atakları da auralı migren atakları kadar şiddetli olabileceği gibi daha şiddetli de olabilmektedir. Migren hastalarının sıkça yaşadığı belirtiler ise baş dönmesi, mide bulantısı, konuşmada zorluk, karıncalanma, kol ve bacaklarda güçsüzlük ve duyu kaybı nüksetmektedir.
DÖRT ÇEŞİT MİGREN VARDIR
Aurasız Migren
Aurasız migren, 4-72 saatlik tekrarlayan baş ağrısı atakları ile karakterize migren alt türüdür. Bu migren türü tipik olarak tek tarafta lokalizedir ve ağrı düzeyi orta ile ciddi arasında değişkenlik gösterebilir. Aurasız migren baş ağrısı fiziksel aktivite ile tetiklenebilir ve genellikle ışığa ve sese karşı hassasiyet belirtiler arasında yer alır.
Aurali Migren
Auralı migren, görsel, duyusal, sözel, hareket fonksiyonu, beyin sapına dair aura belirtilerinin eşlik ettiği süresi dakikalar olarak ifade edilen migren baş ağrısı türüdür.
Kronik Migren
3 aylık bir süre boyunca, 1 ayda en az 15 gün boyunca meydana gelen migren baş ağrısına aynı zaman dilimi içerisinde aylık en az 8 gün boyunca migrene dair diğer belirtilerin eşlik etmesi kronik migren olarak tanımlanmaktadır.
Olası Migren
Migren kriterlerini tam olarak karşılamayan lakin belirtilerin migren baş ağrısına benzediği ve ağrının diğer baş ağrısı türleri ile ilişkilendirilememesi halinde, olası migrenden bahsedilebilir. < #odak #odakgazetesi #migren #aurasız #auralı #kronik #olası #hastalık #afyonkarahisargazetesi