Yeni araştırma, tuvalet sifonu çekmenin görünmez tehlikelerini ortaya koyuyor. Sifon çektiğinizde klozet oturağı yukarı kalkarsa saniyeler içinde çok sayıda bakteri ve mikrop aktaracaktır. Tuvaletten çıkan güçlü aerosol jetinin havaya yükselmesiyle birlikte içerisindeki dışkı kaynaklı olan bakteriler ve mikropları taşıyan damlacıklar da ortaya çıkmaya başlıyor. ‘Mikrop bulutu’ şeklinde adlandırılan bu durum ise klozetin yaklaşık olarak 1,5 metre yukarısına sekiz saniyede ulaşıyor.

Klozetten atılan bu su damlacıkları saniyeler içerisinde yüzeye düşer ancak daha küçük parçacıklar birkaç dakika boyunca havada asılı kalır. Araştırmacılar, ortaya çıkan bu damlacıkların koronavirüs ve E. coli virüslerinin yanı sıra norovirüs, C. difficile, salmonella virüsü olarak tuvalet kenarlarında 50 güne kadar yaşayabilen mikroorganizmaları içerebildiğini söylüyorlar.

Soğuk havaların uykuya etkisi! Soğuk havaların uykuya etkisi!

SİFON ÇEKERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Tuvalette mikropların yayılmasını önlemek için sifon çekmenin öncesinde klozetin kapağını kapatmaktır. Bu önlem, mikropların havlularınıza, diş fırçalarına, kişisel eşyalarınıza, solumuş olduğunu havaya yayılma durumunu önemli ölçüde azaltabilir.

Kaynak: AHMET SARLIK