15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün Anadolu Yakası girişindeki 15 Temmuz Şehitler Makamı ve Hafıza 15 Temmuz Müzesi "15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü" dolayısıyla sabahın erken saatlerinden ziyaretçilerini ağırlıyor.

Dünya ve Türkiye’de 4 Mayıs’a Damgasını Vuran Olaylar Dünya ve Türkiye’de 4 Mayıs’a Damgasını Vuran Olaylar

İçinde 252 şehidin adının yer aldığı ve 24 saat sela okunan 15 Temmuz Şehitler Makamı'nı ziyaret eden vatandaşlar, dua okudu. Alanda, her birinin altında bir şehidin ismi ve öz geçmişini gösteren karekodu bulunan servi ağaçlarının çevresinde dolaştı.

Darbe girişimini engellemek için mücadele verenlere ait eşyalar ile darbecilerin kullandığı mühimmatların sergilendiği Hafıza 15 Temmuz Müzesi'ni de ziyaret eden vatandaşlar, hatıra fotoğrafı çekti.

Ziyaretçilerden Galip Şimşek, Bostancı Sanayi Camisi yaz Kur'an kursu ve Suffe Gençlik Merkezi öğrencileri olarak anıt ile müzeyi ziyarete geldiklerini söyledi. Şimşek, "Çocuklarımızın bu bilinci edinmeleri ve bir daha böyle hain kalkışmalara hiç kimsenin tevessül etmemesi, yeni neslin bunu bilmesi ve bu şuuru edinmeleri için buraya geldik." dedi.

Özbekistan'dan gelen Şehnaz Alişova, 15 Temmuz'la ilgili haberleri izleyince anıtı ziyaret etmeye karar verdiklerini dile getirdi. Alişova, ailesiyle yaptığı bu ziyarette çok duygulandığını belirtti.

Kağıthane'deki Hürriyet Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Bilal Akpınar, 15 Temmuz'da akşam saatlerinde darbeden haberdar olur olmaz evden dışarı çıktığını ve darbe girişimine karşı durduğunu söyledi. Anıtı diğer günlerde de ziyaret ettiğini aktaran Akpınar, 15 Temmuz'un yıl dönümü olması sebebiyle öğretmenlerle beraber geldiklerini anlattı.

Akpınar, anıtta, Kur'an-ı Kerim okuyup hatim duası yapacaklarını kaydetti.

Ziyaretçilerden Uğur Kartal ise vatanın birliği için insanların canını vermesinin çok önemli, etkileyici bir şey olduğunu belirterek, "Milli mücadele ruhunu anlamak, gelecek nesillere aktarmak için sürekli ziyaret etmeliyiz buraları. Vatanın kolay elde edilmediğini bilmek lazım. Bu elim mücadelede yakınlarımızdan birini kaybettik. Vatan hainlerini unutmamak gerekiyor. 15 Temmuz'u sürekli gündemde tutmak gerekiyor. Okullarımızda, öğrencilerimizde, cami cemaatlerimizde, sivil toplum örgütlerinde sürekli canlı tutmak zorundayız ki milli mücadele ruhu sürekli yaşayabilsin." diye konuştu.

Kartal, anıtta tüylerinin diken diken olduğunu ve çok ulvi bir duygu yaşadığını belirtti.

"O AN YAŞADIĞIM DUYGULARI BURADA DA YAŞIYORUM"

Ziyaretçilerden Orhan Turgut, darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz 2016 gecesinde de köprüde olduğunu söyledi.

Anıta üçüncü gelişi olduğunu dile getiren Turgut, şöyle konuştu:

"Her geldiğimde o gece yaşadığım duyguları burada da yaşıyorum. Anılarımı tazelemek için buraya geliyorum. 15 Temmuz'da burada insanlar fıskiyelerden abdest alıyorlardı. Onların (darbeci askerlerin) elinde silah vardı. Onlar silahtan korkuyorlardı ama biz abdestli vaziyette üzerlerine gidiyorduk. Rabb'im kazananı bizler eyledi. Rabb'im son nefesimize kadar da bayrağın altında bizlere çoluğumuzla çocuğumuzla yaşamayı nasip eylesin.''

Turgut, sabah anıtı ziyaret ettiğinde çok etkilendiği için ailesiyle tekrar buraya geldiğini ifade ederek "Bunları çoluğumuza çocuğumuza hissettirmemiz lazım çünkü bu düşman uyumaz. Allah bunlara fırsat vermesin. Ellerine fırsat geçerse tekrar eski duruma gelirler.'' dedi.

Ömer Özmen de 15 Temmuz 2016'da İngiltere'de olduğunu ve darbe girişimini televizyondan öğrendiğini söyledi.

İlk defa anıtı ziyaret ettiğini kaydeden Özmen, atmosferden çok etkilendiğini belirtti.

Ziyaretçilerden Güler Önder de ilk kez anıt ve müzeye geldiğini ifade ederek, buranın maneviyatı yüksek bir ortam olduğunu, çok duygulandığını söyledi.

Önder, "Müzede gösterileri izledim, çok etkilendim, ağladım. Şehitler sayesinde vatanımız, milletimiz kurtuldu. Allah razı olsun, mekanları cennet olsun." dedi. AA

 

#15temmuzşehitlerköprüsü #FETÖ #darbegirişimi #bostancı #özbekistan #odakgazetesi #afyon

Editör: TE Bilisim