Zelenskiy'nin görev süresinin sona ermesi "özel askeri operasyonu" etkileyecek mi? Zelenskiy'nin görev süresinin sona ermesi "özel askeri operasyonu" etkileyecek mi?

Fizyomer Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi'nden Dr. Nurhan Barutçu, sırt ağrılarının yaygın bir sağlık sorunu olduğunu ve pek çok farklı nedeni olabileceğini açıkladı. Dr. Barutçu, sırt ağrısının özellikle masa başı çalışanlar arasında daha sık görüldüğünü, telefon ve tablet kullanımının artışıyla beraber bu durumun daha da yaygınlaştığını ifade etti.

Ağrının kaynakları arasında omurga problemleri, çevresindeki kas ve yumuşak dokulardan kaynaklanan sorunlar veya farklı organlardan yansıyan ağrılara dikkat çeken Dr. Barutçu, miyofasial ağrı sendromu gibi kas spazmları ile karakterize rahatsızlıkların sırt ağrısına neden olduğunu belirtti. Duruş bozuklukları ve ergonomik olmayan bir çalışma ortamının ağrıyı tetiklediğini de ekledi.

Dr. Barutçu, omurga eğriliği, dejeneratif hastalıklar ve nadiren görülen sırt fıtıklarının ağrıya yol açabileceğini açıklarken, kemik erimesi ve iltihaplı romatizmal hastalıklar gibi durumların da sırt ağrısına sebep olabileceğini vurguladı. Tümörlerin de sırt ağrısının nedenleri arasında olduğunu belirten Dr. Barutçu, özellikle kilo kaybı, halsizlik ve iştahsızlık gibi semptomlarla beraber gelen, geçmeyen ve artan ağrıları da içeren sırt ağrılarının ciddiye alınması gerektiğini ifade etti.

Sırt ağrısının tanısının konulabilmesi için ayrıntılı fizik muayene, kan testleri, ultrasonografi, tomografi, manyetik rezonans ve EMG gibi görüntüleme testlerinin gerekliliğini vurgulayan Dr. Barutçu, çeşitli tedavi yöntemlerinden de bahsetti. Antiinflamatuar ve kas gevşetici ilaçlar, fizik tedavi yöntemleri, medikal masaj, robotik lazer, manyetik alan tedavileri ve kuru iğneleme gibi teknikler, sırt ağrısının tedavisinde başarı şansını artırmaktadır.

Tedavide egzersizlerin önemli bir rol oynadığını belirten Dr. Barutçu, iyi planlanmış egzersiz programlarının, özellikle su içi egzersizlerin, tedavi sürecinde büyük öneme sahip olduğunu söyledi. Dr. Barutçu, sağlıklı beslenme, ergonomik bir ev ve çalışma ortamı gibi önlemlerin de ağrılara karşı koruyucu olduğunu ve pilates, yoga, yüzme gibi egzersiz türlerini hastalarına önerdiğini ekledi.

Editör: Tuğba Özkan