Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), özel sektör tahvil piyasasında likiditeyi desteklemek amacıyla kredi büyüme sınırlarına yönelik yeni bir düzenlemeye gitti.
Bankalara iletilen yazıya göre, bankalar dışındaki özel sektör kuruluşlarının yurt içinde Türk lirası cinsinden ihraç ettiği borçlanma araçlarının yıl sonuna kadar vadesi dolacak olanlarının ödenmesi amacıyla kullandırılacak TL krediler, kredi büyüme sınırından muaf tutulacak.
AMAÇ LİKİDİTE YÖNETİMİNİ KOLAYLAŞTIRMAK
TCMB’nin düzenlemeyle makrofinansal istikrarı ve likidite yönetimini desteklemeyi hedeflediği belirtildi.
Uygulamayla kredi değerliliği yüksek ihraççıların, kredi büyüme sınırları nedeniyle banka finansmanına erişimde yaşayabileceği olası zorlukların önüne geçilmesi ve şirketlerin likidite yönetiminin kolaylaştırılması amaçlanıyor.
Söz konusu istisna, 2026 yılının sonuna kadar vadesi dolacak borçlanma araçlarının geri ödemeleri için kullandırılacak kredileri kapsayacak.




