Türkiye'de alanında ilk birlik olan ve "Batı Anadolu'nun kalesi" olarak nitelendirilen Balıkesir 9'uncu Ana Jet Üs Komutanlığı, 82 yıldır vatanın ve hava sahasının korunmasına yönelik donanımlı pilotlar yetiştirerek Türk havacılığına hizmet ediyor.

Çorlu 5'inci Tayyare Alayı 1'inci Keşif Bölüğünün 22 Temmuz 1942'de Balıkesir'e intikaliyle kurulan, 1951'de tugay seviyesine çıkarılan ve T-33 uçaklarının envantere girişiyle ilk jet üssü olarak faaliyet gösteren askeri birliğe, 1953 yılında 9'uncu Ana Jet Üs Komutanlığı adı verildi.

Komutanlık bünyesindeki 193'üncü Öncel Filo Komutanlığında yaklaşık 8 aylık zorlu eğitimi geçen öğrenciler, donanımlı savaş pilotları olarak görevlerine başlıyor.

Boya dolu varil patladı! Boya dolu varil patladı!

İzmir Çiğli'de konuşlu 2'nci Ana Jet Üs Komutanlığında SF-260D, KT-1T ve T-38M uçaklarında eğitimlerini bitirerek Balıkesir'e gelen öğrenciler, F-16 eğitimleri alıyor. Teorik dersler gören, Standardize/Simülatör ve Akademik Eğitim Filo Komutanlığında uçuş eğitimi alan öğrenciler, öğretmenleri ile F-16'larda uçuş deneyimi kazanıyor.

"Şahinleri en iyi biz yetiştiririz." parolasıyla hizmet veren okuldan mezun olan subaylar, F-16 pilotu unvanıyla kıtalarında başarıyla görev yapıyor.

Kaynak: AA