Basın İlan Kurumu 32. Dönem 6. Genel Kurul Toplantısı, Genel Müdür Cavit Erkılınç’ın konuşması ile başladı. Toplantıya Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı da katıldı.

Erkılınç, Basın İlan Kurumu aracılığıyla basına yapılan maddi destekler hakkında bilgi verdi. Mevzuatın gerektirdiği şartları taşıyan ve bunu süreklilik haline getiren internet haber sitelerinin 1 Nisan 2023’ten itibaren resmî ilan ve reklam yayımlamaya başlayarak hatırı sayılır bir gelire kavuştuğunu belirtti.

2024 Yılında İlan ve Reklam Pastası 4 Milyar TL'yi Bulacak

Erkılınç, internet haber sitelerinin 1 Nisan 2023 ile 1 Nisan 2024 arasındaki bir yıllık süreçte 1 milyar 130 milyon TL tutarında resmî ilan ve reklam yayımladığını kaydederek, “2024 yılında 1,5 milyar TL’yi aşan bir desteği sektörün dijital yayınlarına aktarmayı hedefliyoruz. Gazete ve dergileri de içine kattığımızda 4 milyar TL büyüklüğünde bir ilan ve reklam pastasına ulaşmayı bekliyoruz” dedi.

Adil ve Tarafsız Dağıtım İlkesi

İnternet haber sitelerinin trafiklerinin ölçümü için geliştirilen BİK Analitik yazılımına değinen Erkılınç, adil ve tarafsız şekilde resmî ilan dağıtımını kurumun olmazsa olmazı olarak tanımladı. “Sürekli kendimizi yeniliyor, geliştiriyor ve varsa eksikliklerimizi gidermeye gayret ediyoruz,” diyen Erkılınç, BİK Analitik’in sunduğu hizmetlerden azami düzeyde yararlanmanın önemine dikkat çekti.

Sahte Trafikle Mücadele ve Mevzuat Uyumu

Erkılınç, mevzuatın öngördüğü çerçevenin dışında sahte trafik alan internet haber siteleriyle mücadelenin daha etkili bir şekilde sürdürüleceğini vurguladı. “Mesleği layıkıyla yapan internet haber sitelerimiz müsterih olsunlar. Mesleki anlamda iyi yayıncılık yapanla yapmayanı mutlaka ayıracağız,” dedi.

Anayasal Özgürlüklerle Kurum Mevzuatı Karıştırılmamalı

Basın İlan Kurumu’nun kamu kaynaklarını objektif ölçütlerle okunan ve görünen yayınlara aktarmak amacıyla kurulduğunu hatırlatan Erkılınç, “Biz kimsenin yaptığı yayıncılığa, fikrine, içtihadına karışmayız; karışamayız. Ancak resmî ilan veya reklam alacaksan Kurumumuz mevzuatına uymak zorundasın,” dedi.

Basınımızın Gerçekçi Bir Çözüm Bulması Zaruri

Yurdun bazı kesimleri için sağanak ve fırtına uyarısı! Yurdun bazı kesimleri için sağanak ve fırtına uyarısı!

Erkılınç, bazı illerdeki gazete sayısının resmî ilandan feragat etme yoluyla azalmasına değinerek, bunun tamamen ticari bir mesele olduğunu belirtti. “200 bin, 300 bin nüfuslu illerimizde sekiz tane, on tane hatta daha fazla süreli yayın mevcut. Okur sayısı belli, ilan pastası belli ve mevcut gelirler hiçbir gazetenin yarasına merhem olmuyor. Basınımızın bu duruma gerçekçi bir çözüm bulması zaruridir,” dedi.

Ankara'da Gazete Sayısının Dörde Düşmesi

Erkılınç, Isparta, Zonguldak, Gaziantep, Kastamonu gibi illerin ardından Ankara merkezde resmî ilan yayımlayan gazete sayısının dörde düştüğünü değerlendirdi. “Ankara gazetelerimizin dönüşümüne katkı sunan Nazmi Bilgin Bey başta olmak üzere tüm gazete sahiplerimize Kurumum ve şahsım adına şükranlarımı sunuyorum,” dedi.

Genel Kurul Toplantısı, 31 Mayıs 2024 Cuma günü yapılacak oturumun ardından tamamlanacak.  

Kaynak: ODAK HABER MERKEZİ