ÖSYM'nin açıklamasına göre, 2024 YKS'ye 3.5 milyondan fazla adayın katılması bekleniyor. Sınavın kapsamı, soruların zorluk ve kolaylık dereceleri, sınav süreleri ve soru dağılımı geçen yıl olduğu gibi olacak. Ancak bu yıl adaylara, 12. sınıfın ikinci dönem konularından da sorular sorulacak. Geçen yıl yaşanan deprem felaketi nedeniyle adaylar bu konulardan muaf tutulmuştu.

ÖSYM, soru havuzunu genişletmek amacıyla yapay zekâ tabanlı programlardan da destek alacak. Soru üretimi, ÖSYM uzmanları, akademisyenler ve Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) bağlı okullarda görev yapan öğretmenler tarafından yapılacak. Ayrıca sınav değerlendirmelerinde de yapay zekâdan faydalanılacak.

Cumhurbaşkanlığı 5. Uluslararası Yat Yarışları başladı Cumhurbaşkanlığı 5. Uluslararası Yat Yarışları başladı

ÖSYM daha önce yapay zekâyı kullanarak soru üretmeye yönelik çalışmalara başlamıştı. ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy, yapay zekâ konusundaki projelerinin devam ettiğini ve insan faktörünü gözeterek makine ile insan dengesini koruyacaklarını belirtti.

Bu yıl 2024 YKS'de baraj puanı uygulaması devam edecek. Önlisans ve lisans programlarını tercih etmek için geçerli olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve Alan Yeterlilik Testi (AYT) baraj puanı koşulu ise kaldırıldı. Sıralama barajları ise aynı olarak devam edecek. Örneğin, hukuk için 125 bin başarı sırası şartı bulunacak.

Sınavdaki soru sayısı ve sürelerde ise herhangi bir değişiklik olmayacak. TYT'de adaylara toplamda 120 soru sorulacak ve 165 dakika süre verilecek. AYT'de ise adaylara 160 soru sorulacak ve süre 180 dakika olacak.

Editör: Cemile Kaytan