İLESAM ve USİD Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız, Meslek Birliği tarafından hazırlanan Kültür ve Turizm Bakanlığınca desteklenen kültür ve sanatın gerçekleştiği 5. Müze-Şiir-Müzik Projesi Müze ve Kültür Kurumu konferansına moderatör olarak katıldı. Parmaksız, “Müzelerde olan eserler geçmişle bugün arasında köprü özelliği kuruyor” dedi.

Meslek Birliği tarafından hazırlanan Kültür ve Turizm Bakanlığınca desteklenen kültür ve sanatın gerçekleştiği 5. Müze-Şiir-Müzik Projesi Müze ve Kültür Kurumu Konferansı Afyonkarahisar Müzesi’nde gerçekleştirildi. Düzenlenen konferansa İLESAM ve USİD Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız, Afyonkarahisar Müze Müdürü Mehmet Garipcin, AKÜ Öğretim Üyesi Dr. Ümit Emrah Kurt ve Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri katıldı.

ESER KAYBOLMAZ

Konferansın açılış konuşmasını yapan İLESAM ve USİD Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız, Afyonkarahisar’a yeni müzenin yakıştığını ifade ederek, “Afyonkarahisar’a böyle bir müze yakışırdı. Afyonkarahisar Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerimizin burada olması da çok önemli. Çünkü sanat dediğimiz şey bir milleti millet yapan özelliktir. Eğer sanat olmasa, müzeler olmasa, değerli eserlerimiz olmasa biz diğer milletlerden üstün olduğumuzu parayla ifade edebiliriz ama para harcanabilir ama o eserler kaybolmaz” dedi.

KÖPRÜ ÖZELLİĞİ KURUYOR

Müzelerin Türkiye coğrafyasının tapusu olduğunu dikkat çeken Parmaksız, “O yüzden ben herkese Türkiye’deki bütün müzeleri gezmelerini eserleri tek tek incelemelerini tavsiye ediyorum. Nedeni de şu, bu gördüğünüz buradaki eserlerin taş parçası falan değil, ya da bir madde figürü değil, aslında bunlar yaşayan şeyler görüntü öyle olabilir. Ama bizim ecdadımız onları şekillendirmiş. İnsanlar, sanatçılar onlara şekil vermiş ve onunla o kadar zaman geçirmişler ki o eser ortaya çıkana kadar yüzyıllar boyunca o eserler geçmişten bugüne gelmiş. Müzelerde olan eserler geçmişle bugün arasında köprü özelliği kuruyor” diye konuştu.

MÜZE HAKKINDA BİLGİLER VERDİ

Afyonkarahisar Müze Müdürü Mehmet Garipcin ise müze hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Afyonkarahisar Müzesi’nin ilk olarak 1930 yıllarının başında açıldığını belirten Garipcin, “Eski eser Muhitleri Cemiyeti etrafında şekilleniyor. 1933 yılında bir memurluk haline geliyor. O dönemde çevre illerden de eser toplanıyor. Yani bir bölge müzesi olarak kullanılıyor. İlk müze binası bugünkü Gedik Ahmet Paşa Külliyesi içerisinde yer alan Taş Medrese’de, 1970’lerde bir önce taşındığımız Kurtuluş Caddesi üzerinde bulunan binaya taşınıyor. 19 Nisan 2023 tarihinde içinde bulunduğumuz bina içerisinde hizmet vermekteyiz” dedi.

KÜLTÜR VARLIKLARI AÇISINDAN ÇOK ZENGİN

Konferansın son konuşmasını ise AKÜ Öğretim Üyesi Dr. Ümit Emrah Kurt yaptı. Kurt, tarih bilinci gelecek bilincidir. Kültür varlıklarımıza sahip çıkmak bu bağlamda oldukça önemlidir. Anadolu coğrafyası kültür varlıkları açısından oldukça zengindir ve bu zenginliğin kıymetini maalesef bilmiyoruz. Bu zenginlik nerden geliyor kültür varlığı dediğimizde ilk başta temel aktör olarak insanı düşünmeliyiz. İnsanla beraber kültür varlıkları var ve Anadolu uzun yıllardır insanın yaşadığı bir coğrafya ve buna bağlı olarak da kültür varlıkları açısından oldukça zengin” ifadelerini kullandı.

GÖBEKLİTEPE ORTAYA ÇIKAN MERKEZLERDEN

Türk mutfağının 3 5 tane yedirten tatlısını yapmak çok basit 30 dakikada kalburabastı tarifi Türk mutfağının 3 5 tane yedirten tatlısını yapmak çok basit 30 dakikada kalburabastı tarifi

“Anadolu tarihine baktığımızda dünya tarihi, insanlık tarihi açısından çok önemli merkezlerin burada bulunduğunu biliyoruz” diyen Kurt sözlerine şöyle devam etti: “Şanlıurfa’da bulunan Göbeklitepe son zamanlarda ortaya çıkan merkezlerden birisidir. Uzun yıllardan beri insanın yaşadığı bu coğrafyada hangi noktasına giderseniz gidin bir kültür varlığıyla karşılaşıyorsunuz. Afyonkarahisar’da bu kültür varlıkları açısından kendisine düşen payı almış; yani insanların çok uzun zamandan beri yaşadığı coğrafyalardan birisi diyebiliriz.” Konuşmaların ardından katılımcılara plaket ve teşekkür belgeleri takdim edildi. G/A