Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a 8 Eylül 1999’dan sonra sigorta girişi olan vatandaşların, yıllarca emeklilik beklemek durumunda kaldıklarını hatırlatarak, "Bir gün ile beş gün ile bir ay ile bir yıl ile EYT’yi kaçıran vatandaşlar yıllarca emeklilik için beklemek zorunda kaldı. Emeklilik yaşıyla ilgili düzenleme yapılacak mı, yoksa tam tersi emeklilik yaşı yükseltilecek mi?” dedi.

SORULARI BAKAN IŞIKHAN’A SORDU

CHP Grup Başkanvekili Av. Burcu Köksal, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, kamuoyunun merak ettiği soruları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a yöneltti. İlk olarak SGK’nın kara deliğe dönüşen borçları ve özerk yapısının 12. Kalkınma Planı’nın da yer alan Sağlık Market uygulaması ile bozularak yolsuzlukların önünün açılacağına değinen Köksal, “Sayıştay raporlarında yer alan verilere göre Sosyal Güvenlik Kurumu'nun mali dengesi inanılmaz bir biçimde alacakların tahsil edilmemesi veya edilememesi nedeniyle bozulmuş olduğunu görmekteyiz” dedi.

SGK ALACAKLARINI ALMASIN DİYE UĞRAŞILIYOR

Grup Başkanvekili Köksal, adeta SGK’nın alacaklarını alamasın diye uğraşıldığını söyleyerek, “Sosyal Güvenlik Kurumu bugün 477 milyar 331 milyon 318 bin 9 lira alacaklı duruma düşmüş durumda. Şimdi bu alacak toplamı 2019 yılı için 276 milyar liraydı. 2020 yılına gelindiğinde 322,5 milyar ulaştı, 2021 yılında 345 milyara yükseldi ve bugün 477 milyarlık bir alacağa çıkmış durumda. Yani yıllar boyunca Sosyal Güvenlik Kurumu alacağını tahsil edemiyor, üstüne yeni alacaklar ekleniyor ve bugün 477 milyarlık rakama ulaşıyor. Şüpheli alacaklar zaman aşımına sokulmakta, Kurum adeta alacaklarını alamasın diye uğraşılmakta. Çünkü bunu biz Sayıştay raporlarında görüyoruz” ifadelerini kullandı.

SGK’NIN PARASININ ÇARÇUR EDİLDİĞİ SAYIŞTAY RAPORLARINDA VAR

SGK’nın parasının nasıl çarçur edildiğinin Sayıştay raporlarında dile getirildiğinin önemle altını çizen Köksal, bugüne kadar görevini yapmayan, eksik yapan personele Kurum zararları nedeniyle işlem bile yapılmadığını söyledi. Kurumun bilişim sisteminin entegrasyonu için ödemesi yapılan ancak yapılamayan sistem nedeniyle kurumun parasının çarçur edildiğini söyleyen Köksal, “Sayıştay raporlarında dile getirilmiş ancak bir işlem yapılmamış. Özellikle 2022 yılı Sayıştay raporundaki tespitte kurum alacaklarının takibinin yapılmadığı gözler önüne serilmiş. SGK, nezdinde bütün gayrimenkullerin de kurum tarafından değerlendirilmediği, başka kurumlarla yapılan gayrimenkul takas işlemlerinin tahsilatının yapılmadığı, icra yoluyla edinilen gayrimenkullerin satışının yapılmadığı ve bu yolla da SGK'nın zarar ettirildiği de yine Sayıştay raporlarına yansımış durumda” şeklinde konuştu.

CHP’Lİ BELEDİYELERE TAŞKIN HACİZ!

SGK’nın kara delik haline gelen borçlarını neden tahsil edemediğini soran Köksal, “Tüm bunların yanı sıra Cumhuriyet Halk Partili Belediyeleri SGK tahsilatları için taşkın haciz işlemi uygulanırken, AKP’li belediyeler için haciz işlemi değil kamuyu daha büyük zarara uğratan takas yolu ile tahsilata gidilmesi de raporlar ile sabittir” dedi.  Bunun en son örneğinin İzmit Belediyesi olduğunu belirten Köksal, orada Cumhuriyet Halk Partili belediyeye SGK tarafından taşkın haciz işlemi uygulandığını söyledi.

KADRO ALAMIYORLAR

Milletvekili Köksal, taşeron işçilerin halen kadro alamadığını ve bunun bir sorun olduğunu söyledi. AKP iktidarı döneminde taşeron işçilere kadro verilmesi sözü verildiğini ancak bu sözlerin yerine getirilmediğini belirtti. Taşeron işçilerin hala kadro alamamasının sorun olduğunu ifade ederek, bakanlığın bu konuda çalışmalarının olup olmadığını sordu.

EYT’Yİ KAÇIRANLAR NE OLACAK?

Köksal, EYT (Erken Emeklilik Hakkı) mağdurlarının durumunu da gündeme getirdi. EYT'yi kaçıran vatandaşların yıllarca emeklilik beklemek zorunda kaldığını belirten Köksal, 8 Eylül 1999'dan sonra sigorta girişi olan vatandaşların yıllarca beklemek zorunda kaldığını söyledi. Köksal, bu konuda bir düzenleme yapılıp yapılmayacağını ve emeklilik yaşıyla ilgili düzenlemelerin olup olmadığını sordu.

AK PARTİ BÜROSUNA DÖNÜŞTÜ

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, İŞKUR'un AKParti istihdam bürosuna dönüştüğü iddialarını gündeme getirdi. Toplum Yararına Programlar'ın kimler tarafından faydalandırıldığı ve İŞKUR'un görevinin yerine getirilmediği konularını sorarak, İŞKUR'un AK Parti istihdam bürosuna dönüştürüldüğü iddialarını hatırlattı.

İYİ Parti 5. Olağanüstü Kurultayı'nda Tolga Akalın genel başkanlık adaylığından çekildi mi? İYİ Parti 5. Olağanüstü Kurultayı'nda Tolga Akalın genel başkanlık adaylığından çekildi mi?

TEŞFİK VE DESTEK

Köksal, Sputnik Türkiye ofisinden sendikalı oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan gazetecilerin durumunu da dile getirdi. İşten atılan gazetecilerin işe iade edilmesi ve toplu iş sözleşmelerinin garanti altına alınması gerektiğini belirtti. Köksal, Türkiye'ye göç eden mültecilerin ülkelerine geri gönderilmesi yerine onların Sosyal Güvenlik Kurumu'na entegre edilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, kaçak kayıt dışı istihdamı azaltmak için teşvik ve destek sistemlerinin nasıl düzenleneceğini sordu. F/Ö

Editör: Fadime Özkaran