CHP Grup Başkanvekili ve Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Resmi Gazete'de yer alan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile tasfiye edildiğini öğrendiğimiz Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Anonim Şirketi'nin durumu hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne soru önergesi verdi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın yanıtlaması talebiyle sunulan önergede, iktidarın daha önce "Sudan'da tarım yapmanın bir vizyon işi olduğuna" dair söylemlerine dikkat çekildi.

Köksal, şirketin tasfiye edilmesiyle ilgili kararın yürürlüğe konulmasından bahsetti ve iktidarın, Türkiye'deki tarım alanlarının küçülmesi, çiftçilerin baskı altında kalması ve tarım arazilerinin imar açılması durumları eleştirdi. Özellikle, 780 bin 500 hektar tarım arazisini 99 yıllığına kiralamayı planladıkları Sudan ile ortak kurulan şirketin kısa süre önce tasfiye edilmiş olmasını sorguluyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Özgür Özel Görüşecek: Tarih belli oldu! Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Özgür Özel Görüşecek: Tarih belli oldu!

Soru önergesinde Köksal, şirketle ilgili bir dizi soruyu gündeme taşıdı. Şirketin sermayesinden yönetim kurulu üyelerine, şirketin ülke üretimine olan katkısından, şirketin Sudan'da ürettiği tarım ürünlerinin ülkeye ithal edilip edilmediği ve muhtemel vergi muafiyetlerine kadar pek çok soru soruldu. Ayrıca, şirketin Türkiye tarafından ne kadar mali kaynağa harcandığı da listelenen sorular arasında yer aldı. Köksal'ın açıklaması, şirketin tasfiye sürecine ilişkin şeffaflık talebini ve konunun TBMM'de nasıl ele alındığını gözler önüne seriyor. FADİME ÖZKARAN 

Bu sorular, şirketin tasfiyesinin arkasındaki sebepleri ve sürecin nasıl yönetildiğinin anlaşılmasında önemli bir adım olarak görülüyor. Kamuoyu da, söz konusu şirketle ilişkin yakın dönemdeki gelişmeleri ve bu tasfiyenin gerekçelerini yakından takip etmekte.

Editör: Fadime Özkaran