Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) öncülüğünde kurulan Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi (GUHEM), Türkiye’nin uzay ve havacılık temalı ilk eğitim merkezi olarak gençlere ilham vermeye devam ediyor. Dünya Uzay Haftası Derneği tarafından Türkiye Ulusal Koordinatörlüğü görevini bu yıl da üstlenen GUHEM, “Mars’ta Ne Zaman Yaşayacağız?” temalı çevrim içi eğitim programıyla 81 ilden 579 okuldan 70 binden fazla öğrenciyi bir araya getirdi.

İki gün süren çevrim içi etkinlik, ülke genelinde büyük ilgi gördü. Öğrenciler, program süresince uzay araştırmalarına dair son gelişmeleri öğrenirken, geleceğin astronotları ve bilim insanlarıyla aynı vizyonu paylaşma fırsatı yakaladı.

MARS’TA YAŞAM HAYALİ ÖĞRENCİLERİ BİR ARAYA GETİRDİ

Program kapsamında ODTÜ Bilim İletişimi Direktörü ve Astrofizikçi Dr. Umut Yıldız, “Mars’ta Ne Zaman Yaşayacağız?” başlıklı sunumuyla öğrencilerle buluştu. Dr. Yıldız, Mars’a insanlı yolculuk vizyonunu, uzay teknolojilerindeki ilerlemeleri ve kırmızı gezegende yaşam kurma ihtimallerini bilimsel örneklerle anlattı.

Katılımcılar, Mars yüzeyinde yaşamı mümkün kılabilecek teknolojilerden, uzay görevlerinde karşılaşılan zorluklara kadar birçok konuda bilgi edindi. Etkinlik sonunda öğrenciler, sorularını doğrudan uzmanlara yönelterek uzaya dair meraklarını giderdi.

Gençler Nükleer Enerji Projeleriyle Teknofest’te Yarıştı
Gençler Nükleer Enerji Projeleriyle Teknofest’te Yarıştı
İçeriği Görüntüle

20251011Aw556688

“ASIL DEĞER, GENÇLERİN HAYAL GÜCÜNDE”

Dr. Umut Yıldız, uzay bilincinin genç yaşta kazanılmasının önemine vurgu yaparak, “Bugün 70 bin öğrenciyle aynı anda uzaya baktık. Bu sayıdan daha değerli olan şey, çocukların içindeki merak ve hayal gücü. Mars’a gitmek büyük bir hedef; ancak asıl yolculuk, bu gençlerin bilime yöneldiği an başlıyor” dedi.

GUHEM’in Türkiye’nin uzay vizyonuna büyük katkı sunduğunu belirten Dr. Yıldız, “Dünya Uzay Haftası’nda böylesine geniş katılımlı bir organizasyon düzenlemek, ülkemizin geleceğine duyulan güvenin en güzel göstergesidir” ifadelerini kullandı.

GUHEM, TÜRKİYE’NİN UZAY BİLİNCİNİ YÜKSELTİYOR

Bursa’da kurulan GUHEM, 2023’ten bu yana Türkiye’nin uzay farkındalığı ve bilim iletişimi alanında öncü çalışmalar yürütüyor. Merkez, öğrencilerin uzay araştırmalarına ilgisini artırmak, genç nesillerde bilimsel düşünceyi teşvik etmek ve Türkiye’nin uzay ekosistemine katkı sunmak amacıyla eğitim, atölye ve uluslararası iş birlikleri gerçekleştiriyor.

Dünya Uzay Haftası kapsamında gerçekleştirilen bu çevrim içi program, hem öğrencilere unutulmaz bir eğitim deneyimi sundu hem de Türkiye’nin geleceğini şekillendirecek genç bilim insanlarına ilham verdi. GUHEM yetkilileri, uzay bilincinin erken yaşta kazandırılmasının önemine dikkat çekerek, “Bu program, sadece bir etkinlik değil; Türkiye’nin bilim ve teknoloji yolculuğunda gençlere atılmış güçlü bir adımdır” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: İHA