AKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Başkan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Okan Bozyurt Okan Bozyurt, bu yılın kış mevsiminin genel bir şekilde yağışlı geçmesini beklediğini bildirdi. Ayrıca Dr. Bozyurt, mevcut su seviyelerinin alarm verdiğini ve su kaynaklarının dikkatli bir şekilde yönetilmesi gerektiğini vurguladı.

Yaklaşan kış hakkında halk arasında 'kış mevsimi kurak mı geçecek yoksa yağışlı mı?' sorusunun sıkça gündeme gelmesi üzerine Dr. Bozyurt bilimsel veriler eşliğinde bir açıklama yaptı. Yağışlı bir kış beklendiğini belirtirken, bu tahminlerde geçmişte yaptığı leylek göçleri üzerine yorumlarının ve El Nino yıllarına dair geniş istatistiki verilerin de etkisi olduğunu belirtti.

Dr. Bozyurt konuyla ilgili şöyle dedi: "El Nino yıllarını incelediğimizde, coğrafyamızın yoğun bir yağış alındığını görüyoruz. Yani kış mevsimleri kurak olarak gerçekleşmiyor. Bazı El Nino yıllarında hava ılıman ve yağışlı geçerken, Bazılarında ise soğuk ancak yağışlı oluyor. Ancak yağış miktarı her zaman normal seviyenin üzerinde oluyor. Örneğin, geçen yıl kurak bir kış yaşadık çünkü La Nina yılıydı ve coğrafyamız üzerinde yüksek basınç bulunuyordu."

Bozyurt açıklamasına şöyle devam etti: '' Ancak El Nino yıllarında, bu yüksek basınç yerini alçak basınca bırakır. Alçak basınç da yükselişe geçen hava akımlarını ifade eder ve meteorolojik anlamda yağış demektir. Bu yılın yağış miktarının yüksek olmasını bekliyorum. Ancak şu an barajlardaki su seviyeleri hızla azalmaya başladı ve kriz noktasına geldik.''

19 Mayıs alev şovlarıyla kutlandı! 19 Mayıs alev şovlarıyla kutlandı!

Coğrafya uzmanı, su yönetiminin ne kadar önemli olduğuna dikkat çekerek, "Suyun tasarruflu bir şekilde kullanılması gerektiğini" ifade etti. Yine de, müjdesini verdiği yağışlı kış sezonunun bu durumu hafifleteceği beklentisi taşıdığını da ekledi. İHA

Editör: Tuğba Özkan