Afyonkarahisar’ın Bolvadin ilçesi sınırlarında bulunan Eber Gölü çevresinde yetişen ve nesli tehlike altında olan “Eber sarısı”, koruma altındaki endemik türler arasında yer alıyor. Yalnızca Eber ve Akşehir gölleri çevresinde görülen bitki, sahip olduğu sınırlı yaşam alanı nedeniyle büyük önem taşıyor.

Yetkililer tarafından yapılan açıklamalara göre Eber sarısının koparılması halinde 699 bin 245 lira, yaşam alanının zarar görmesi durumunda ise 3 milyon 496 bin 767 liraya kadar idari para cezası uygulanabiliyor.

Eber ve Akşehir gölleri çevresinde yetişen, yöreye özgü endemik Eber sarısı koruma altındaki türler arasında yer alıyor. Koparılması durumunda 699 bin 245 lira, yaşam alanının tahrip edilmesi halinde 3 milyon 496 bin 767 lira ceza uygulanan Eber sarısının Bolvadin ilçesindeki Dereköy mevkisinde yayıldığı bölgede hayvan otlatıldığı tespit edildi. Birkaç gün önce bölgede otlayan inekler görüntülendi. İhbarla Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Müdürlüğü ekipleri bölgeye yönlendirilerek, olayla ilgili inceleme başlatıldı.

Koruma Alanında İnek Otlatıldığı Tespit Edildi

Son günlerde Bolvadin ilçesine bağlı Dereköy mevkiinde bulunan koruma alanında inek otlatıldığı ortaya çıktı. Bölgedeki hayvanların görüntülenmesinin ardından yapılan ihbar üzerine Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Müdürlüğü ekipleri alana sevk edildi.

Ekiplerin olayla ilgili inceleme başlattığı öğrenilirken, koruma altındaki bitkinin yaşam alanında oluşabilecek tahribatın araştırıldığı belirtildi.

'İhbar geldikçe kontrole gidiyoruz!DKMP İl Müdürü Okan Yılmaz, DHA muhabirine telefonda yaptığı açıklamada, "Eber Gölü'nün Bolvadin sınırlarındaki alanda yetişen Eber sarısı alanı çok geniş. Bu alan her yıl doğa şartlarının etkisiyle genişliyor. İhbar geldikçe kontrole gidiyoruz" dedi.

Afyonkarahisar eski Milletvekili imza gününde okuyucularla buluşuyor
Afyonkarahisar eski Milletvekili imza gününde okuyucularla buluşuyor
İçeriği Görüntüle

“İhbar Geldikçe Kontrole Gidiyoruz”

DKMP İl Müdürü Okan Yılmaz, Eber sarısının yayıldığı alanın oldukça geniş olduğunu belirterek ekiplerin ihbarlar doğrultusunda düzenli denetim yaptığını söyledi.

Yılmaz açıklamasında, “Eber Gölü’nün Bolvadin sınırlarındaki alanda yetişen Eber sarısı alanı çok geniş. Bu alan her yıl doğa şartlarının etkisiyle genişliyor. İhbar geldikçe kontrole gidiyoruz” ifadelerini kullandı.

Resim

Koruma Çağrısı Yapıldı

Eber Gölü Yaşasın Hareketi Derneği Başkanı Ekrem Önder Çiftçi ise mevcut önlemlerin yeterli olmadığını savunarak, endemik türün bulunduğu alanların daha etkin şekilde korunması gerektiğini dile getirdi.

Uzmanlar, dünyada yalnızca bu bölgede yetişen Eber sarısının korunmasının biyolojik çeşitlilik açısından büyük önem taşıdığına dikkat çekiyor.

Kaynak: Batuhan KAÇAR