Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanlığının yaptığı açıklamada şunlar yer aldı:

“Afyonkarahisar hakem camiası, son iki haftadır oynanan bazı müsabakalar sonrasında hakem kararlarına yönelik haksız ve yersiz eleştirileri yakından takip ediyor. İlimiz hakemleri, haftada iki antrenman ve eğitim programlarının yanı sıra, sürekli olarak Amatör Futbol Liglerinde Uygulanacak Esaslar, Futbol Müsabaka Talimatı, Futbol Disiplin Talimatı, Hakemleri ilgilendiren diğer talimatlar ve Futbol Oyun Kurallarını okuyup inceleyerek sahaya çıkıyor. Spor kulübü yöneticileri, antrenörler ve futbolcuların da bu talimatları okuyarak sahaya çıkmaları halinde sorunların azalacağını düşünüyoruz”

A68637D5 F0F7 4348 84Df B1Fb106D8D0A

Abdullah Yılmaz’a Yapılan Saldırı

“Son haftada hakem Abdullah Yılmaz’a yapılan saldırıyı kınıyor ve tüm Afyonkarahisar hakem camiası olarak hakemimizin yanında olduğumuzu belirtmek istiyoruz. Bu saldırı ile ilgili tüm hukuki haklarımızı kullanacağımızı da duyuruyoruz.”

Hakemler Tek Suçlu Olarak Gösterilmemeli

“Futbol, parçaların oluşturduğu bir bütün olup, hakemler de bu bütünü oluşturan parçalardan biridir. Ancak, oyun taktikleri, sistemleri ve oyuncu performansları yerine hakem kararlarına odaklanılması ve tüm yorumların hakemler üzerine yoğunlaştırılması, kamu vicdanını rahatsız eden bir durumdur. Kaybeden takımların hakemleri yenilginin tek sorumlusu olarak göstermeleri, sosyal medya ve basın yoluyla hakem camiasına yönelik yapılan sorumsuz açıklamalar, bireysel çıkarlar uğruna yapılan gündem yaratma çabalarıdır ve sonuç vermeyecektir. Ayrıca, bu tür çabaların Afyonkarahisar sporunun paydaşlarından destek bulmadığı da açıktır.”

Hakem Hataları Kaçınılmazdır

“İnsan unsurunun olduğu yerde hataların olması kaçınılmazdır. Afyonkarahisarlı hakemler, tüm dünyada olduğu gibi insani hataları dün olduğu gibi yarınlarda da yapacaklardır. Hakemler, futbol oyununun ayrılmaz bir parçasıdır. Afyonkarahisar Hakem Camiası, tüm zorluklara ve spekülasyonlara rağmen yaptığı işi ulusal bir görev olarak algılayarak, bu zor koşullarda görev yapmaya devam etmektedir. Afyonkarahisar'da yapılan çalışmalarla bu hataları en aza indirme çabası içinde olduğumuzu belirtmek isteriz.”

Hakemler Tarafsız ve Adil

“Afyonkarahisar hakemliği, hiç kimsenin yönlendirmesi, emir vermesi ya da dilek ve istekleri doğrultusunda düdük çalmamıştır, çalmayacaktır. Bu bağlamda yapılan açıklama ve yorumların tümü Afyonkarahisar hakemliğini yıpratmakta, dolayısıyla Türk futboluna ve Afyonkarahisar futboluna zarar vermektedir. Geçmişten günümüze, Afyonkarahisar futbolunun tüm paydaşlarına adil ve tarafsız olarak görev yaptığımız açıktır. Mevcut ve geçmiş organizasyonlar objektif olarak incelendiğinde, bu tür iddiaların gerçeklikten uzak olduğu anlaşılacaktır.”

Şeffaf ve Tarafsız Hizmet

“Afyonkarahisar hakem camiası, şeffaf ve tarafsız hizmet anlayışını kamuoyuna www.afyonihk.com sitesinden duyurmaktadır. Her mağlubiyet sonrası yapılan haksız ve gerçeğe dayanmayan eleştiriler, sorumsuz davranışları hakemlere yüklemek spor ahlakı açısından üzücüdür. Bir sezon boyunca takımların bilmesi gereken Futbol Müsabaka Talimatı, Amatör Kümede Uygulanacak Esaslar, Futbol Oyun Kuralları ve Futbol Disiplin Talimatı’nı okumadan hakemleri eleştirmek, iyi niyetli bir yaklaşım değildir.”

İkinci Amatör Küme Müsabakalarında Yaşanan Olaylar

“Hafta arası ve hafta sonu oynanan ikinci amatör küme müsabakalarında yaşanan tatsız olaylar sonrasında yapılan açıklamalar, hakem sahayı terk etti diyerek hatalarını örtbas etmeye çalışmaktadır. Hakem Abdullah Yılmaz, Futbol Müsabaka Talimatının 19. maddesi gereğince kendisine yapılan fiili saldırı sonrası müsabakayı tatil etmiştir. Bu gerçek, yapılan basın açıklamalarının aksine, hakemlerin görevlerini ne kadar zor şartlarda ve doğru bir şekilde yaptıklarını göstermektedir.”

Hakemler Kamu Görevi İfa Etmektedir

“6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında hakemler, gözlemciler, saha komiserleri ve temsilciler kamu görevlisi sayılmaktadır ve dolayısıyla hakemler bir kamu görevi ifa etmektedir. Bu açıklamaları yapan kişilerin spor ahlakını göz ardı ederek sosyal medya üzerinden mesajlar vermesi, talimatları bilmediklerini göstermektedir.”

Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanlığı, “Afyonkarahisar hakem camiasının Türk futboluna hizmet etmekten başka bir amacı yoktur. Tüm spor camiasını daha sağduyulu, geliştirici ve sorumlu olmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

BAŞKAN KÖKSAL TALİMATI VERDİ! BAŞKAN KÖKSAL TALİMATI VERDİ!

Kaynak: GAMZE KOÇAK