Afyonkarahisar, zengin tarihi ile Türkiye'nin en önemli kentlerinden biridir. Kentteki tarihi yapılar, çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır ve günümüze kadar korunmuştur. İşte bu yapıların bazıları:
Kadınana Türbesi, Selçuklu Sultanı III. Alaaddin Keykubat'ın kızı asiye Hatun için yapılmıştır. Kare planlı ve tek kubbeli bir yapıya sahip olan türbenin kapısı, doğuya bakmaktadır.
Abdürrahim Karahisarî Türbesi, Akşemseddin'in halifesi olan mutasavvıf Şeyh Abdürrahim Karahisarî ve damadına aittir. Kare planlı ve büyük bir kubbe ile örtülüdür ve Mısrî Mahallesi'nde bulunmaktadır.
Mevlevî Türbesi, Türbe Camisi'nde bulunur ve Mevlâna Celâleddin Rûmî'nin torunları ve diğer Mevlevî şeyhlerine aittir. Türbe, 12 sanduka içermektedir.
Sahipler Türbesi, kesme taşlarla kaplı ve tek kubbeli bir yapıdır. Türbe içerisinde 10 adet sanduka bulunmaktadır.
Esirüddin Ebherî Türbesi, Selçuklu tarzında inşa edilmiştir ve Çay-Eber kasabasında yer almaktadır. Türbe, Selçuklu Devleti'nin son dönemlerinde yaşamış bir bilgin olan Esirüddin Ebherî'ye adanmıştır.
Karacaahmet Türbesi, Karacaahmet ve müritlerinin mezar yerlerine ev sahipliği yapar ve İhsaniye ilçesine bağlı Karacaahmet kasabasında bulunur.
Abdülkadir Ceylanî Türbesi, Bolvadin ilçesinde bulunur ve Abdülkadir Geylânî'nin torunlarından biri olan Abdülkadir Geylânî'ye aittir.
Kureyş Baba Türbesi, Sinanpaşa ilçesinde bulunur ve Akkoyunlu beylerinden Kureyş Bey'e aittir. Alt kısmı kare ve üst kısmı sekizgen gövdeli olan türbe, Selçuklu dönemi taş işçiliği ile üretilmiştir ve sivri külâhlı bir anıt mezar olarak hizmet vermektedir. >>ODAK HABER MERKEZİ