Atatürk Kongre Merkezinde düzenlenen kongreye; AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şuayıp Özdemir, Afyon MYO Müdürü Prof. Dr. Tayfun Uygunoğlu, BÜROKON 2026 Danışma Kurulu Üyeleri; Atılım Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilaver Tengilimoğlu, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Altınöz, Beykent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Tutar, Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuran Öztürk Başpınar, Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi Öğr. Gör. Cumhur Erdönmez, Afyon MYO Büro Hizmetleri ve Sekreterlik Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Onur Kafadar, BÜROKON 2026 Düzenleme Kurulu Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Yunus Yılan, GİKAT Akademik Danışmanı Dr. Öğretim Üyesi Koray Gürpınar, Yamanlar Tarım Makina Sanayi Ticaret Şirketinden Kadir Yaman, Kayra Börek adına Kaan Sözeri, Hayat Toptan Perakende adına Hasan Efe Bolcal, Keskin Apart ve Villaları adına Muhammet Tayyip Keskin ve sektör temsilcileri ile öğrenciler katıldı.

“DÖNÜŞÜMÜN MERKEZİNDE, İNSAN YER ALMAKTADIR”

Kongrenin açış konuşmasını yapan BÜROKON 2026 Düzenleme Kurulu Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Yunus Yılan, kongrenin temellerinin Sekreterlik Dayanışma Derneği tarafından 2000 yılında düzenlenen kongreye dayandığını belirtti. Yılan, düzenlenen kongrelerin; büro yönetimi ve sekreterliği alanının gelişimine ışık tuttuğunu ve güçlü bir akademik gelenek oluşturduğunu belirterek, “Günümüzde, yapay zekâ teknolojileri büro yönetimi ve sekreterlik mesleğini yeniden şekillendirmekte, iş süreçlerini hızlandırmakta ve verimliliği artırmaktadır. Ancak bu dönüşümün merkezinde hala insan yer almaktadır” dedi. Yılan, “İletişim becerileri, empati, etik değerlendirme ve insani dokunuş; teknolojinin tanımlayıcısı olarak önemini korumaktadır. Bu sebeple danışma kurulu ile birlikte kongremizin temasını ‘Yapay Zeka ve İnsan Etkileşimi’ olarak belirledik” diye konuştu. Yılan, BÜROKON 2026’nın aynı zamanda akademi ile uygulamayı buluşturan, yeni fikirlerin gelişmesine zemin hazırlayan ve disiplinler arası etkileşimi güçlendiren verimli bir platform olacağını kaydetti.

“İNSANLIK TARİHİ, SON YARIM YÜZYILDA ÇOK HIZLI BİR DÖNÜŞÜM YAŞADI”

AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şuayıp Özdemir ise teknolojik gelişmelerin, çalışma yaşamını ve yönetim anlayışını dönüştürdüğünü belirterek, özellikle yapay zeka ile birlikte büro yönetimi ve sekreterlik alanının öneminin daha da arttığını söyledi. İnsanlık tarihinin son yarım yüzyılda çok hızlı bir dönüşüm yaşadığını kaydeden Özdemir, yaşanan değişimin çalışma biçimlerinden iletişim yöntemlerine kadar pek çok alanı etkilediğini ifade etti.

Ankara’da 23 Nisan Programı: Yiğitbaşı’ndan Bahçeli’ye Teşekkür
Ankara’da 23 Nisan Programı: Yiğitbaşı’ndan Bahçeli’ye Teşekkür
İçeriği Görüntüle

Yöneticilik deneyimlerinden örnekler paylaşan Özdemir, şöyle konuştu: “15 yıllık yöneticilik hayatım boyunca çalışma biçimlerinde yaşanan pek çok dönüşüme tanıklık ettim. Benimsediğim kolay ulaşılabilir yönetim anlayışı nedeniyle birçok kişi randevu taleplerini doğrudan bana iletiyor. Genellikle bana mesaj atıyorlar, ben uygun bir saat belirleyip sekreterime bildiriyorum ve randevuları bu şekilde birlikte planlıyoruz. Bu yaklaşım zaman zaman bazı zorluklar doğursa da iletişimi güçlendiren ve işleri kolaylaştıran bir yönü olduğunu düşünüyorum. Özellikle yapay zekayla birlikte iş yapış biçimlerinin hızla değiştiğini ve bu dönüşümün çalışma hayatını önemli ölçüde etkilediğini görüyorum.”

“İNSAN OLARAK YAŞAMAYA DEVAM ETMEK ZORUNDAYIZ”

Yapay zeka uygulamalarının iş süreçlerinde yeni imkanlar sunduğunu belirten Özdemir, buna rağmen insan unsurunun ve insani dokunuşun vazgeçilmez olduğunu belirtti. Teknolojinin sunduğu kolaylıklara rağmen insan ilişkilerinin, duygusal bağların ve yüz yüze iletişimin önemini koruduğunu ifade eden Özdemir, “Yapay zekayla beraber insan, yavaş yavaş kendi fonksiyonlarını başkasına bırakıyor. Çevremizde çok hızlı yaşamamızı sağlayan, çevremizdeki olayları ıskalamamıza neden olan teknolojiler var ama buna rağmen sürdürmek zorunda olduğumuz bir hayat var, bu hayatı da insani dokunuşlarla devam ettirmek zorundayız. Hepimiz insanız ve insan olarak yaşamaya devam etmek zorundayız. Böyle olursa hayat güzel olur” dedi.

Açış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Nuran Öztürk Başpınar’ın moderatörlüğünde TBMM Milletvekili Hizmetleri Başkanlığı Başkan Yardımcısı Mehmet Altınkaynak, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri, ABİGEM Direktörü Ali Şenol ve Sayın A.Ş. Genel Müdürü Emin Şengün’ün konuşmacı olarak yer aldığı “Üç Perspektif, Tek Vizyon: Kamu, STK ve Özel Sektör Gözüyle Yeni Nesil Ofis Elemanı ve Sekreterlerden Beklentiler” konulu panel gerçekleştirildi. Panel moderatörü Prof. Dr. Nuran Öztürk Başpınar, yapay zekadan kaçınmanın mümkün olmadığını belirterek, insanın da ofiste vazgeçilmez olamayacağını ifade etti.

“YAPTIĞIMIZ İŞLERİN BELKİ YÜZDE 80’İNİ YAPAY ZEKAYLA YAPABİLİRİZ”

Panelin ilk konuşmasını gerçekleştiren TBMM Milletvekili Hizmetleri Başkanlığı Başkan Yardımcısı Mehmet Altınkaynak, kamu hizmetlerinin belirli bir mevzuat çerçevesinde yürütüldüğünü belirtti. Büro yönetimi ve sekreterlik hizmetleri dahil tüm görev tanımlarının kanunlar, yönetmelikler ve ilgili düzenlemelerle şekillendiğini söyleyen Altınkaynak, yürütülen işlerin büyük ölçüde mevzuata dayandığını kaydetti. İnsan ilişkileri, iletişim ve teknoloji destekli süreçlerin önemli bir yer tuttuğunu belirten Altınkaynak, “Yaptığımız işlerin belki yüzde 80’ini yapay zekayla yapabiliriz. Örneğin yazışmalar kısmını, protokolde yerine getirdiğimiz kısımları, dosyalama, bilgiye erişimler veya sekretarya hizmeti gibi ama insani unsurlar benim için çok daha önemli” dedi. Büro yönetimi ve sekreterliği alanının yaptığı işlerin insanla ve insana yönelik yapıldığını belirten Altınkaynak, “Tabii ki bu hizmetleri verirken yararlandığımız şey yapay zekâ. Yapay zekanın dışında internet, tüm dünya veri bilgi deposu gibi geniş bir alandan yararlanıyoruz” diye konuştu.

“BİR İŞİ, YAPAY ZEKANIN YAPTIĞI ANLAŞILIYOR”

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri, Avrupa Birliği Türkiye İş Geliştirme Merkezleri (ABİGEM) Direktörü Ali Şenol ise verilerin yapay zekayla tespit edilebildiğini, oranlamasının yapılabildiğini ve artış oranlarının çıkartılabildiğini belirtti. Şenol, “Yani bunun gelecekle ilgili projeksiyonunu çıkartacaksak buna bir yorum gerekiyor. Burada insan ve bilgi birikimi gerekiyor. Buna liyakat sahibi, kariyer sahibi insanlar gerekiyor” dedi. Yapay zekanın özellikle yazışmada, verinin çekilmesinde ve bunun analizine kadar birçok yerde kullanıldığını kaydeden Şenol, “Bir işi yapay zekanın yaptığı anlaşılıyor çünkü işin içerisinde duygusu yok. Bir yönlendirmesi yok, orada verilecek bir mesaj yok. Biz işimizi kolaylaştıracak kısımda yapay zekaya başlıyoruz ama diğer kısımda insan kesinlikle lazım” diye konuştu.

“FARK YARATAN UNSUR, TEKNOLOJİ DEĞİL, O TEKNOLOJİYİ KULLANAN İNSANIN KATKISI”

Sayın A.Ş. Genel Müdürü Emin Şengün ise yapay zekaya “Ne yaptın?” sorusuyla değil, “Ne kattın?” sorusuyla yaklaşılması gerektiğini belirtti. Şengün, “Yapay zekaya belirli veriler verip analiz yapmasını ya da hazırlık oluşturmasını isteyebiliyoruz. Ancak önemli olan yalnızca ortaya çıkan çıktılar değil, bu çıktılara insanların ne kattığıdır. Bu nedenle meseleye ‘Ne yaptın?’ sorusundan çok, ‘Ne kattın?’ sorusuyla yaklaşmak gerek” dedi. Şengün, yapay zekânın güçlü analizler yapabildiğini, verileri işleyerek önemli sonuçlar sunabildiğini belirterek, ilham verme, motive etme ve insana dokunma noktasında henüz insanın yerini alamadığına dikkat çekti. Şengün bu nedenle fark yaratan unsurun teknoloji değil, o teknolojiyi kullanan insanın katkısı olduğunu ifade etti.

Açış panelinin ardından katılımcılar tarafından Öğr. Gör. Mehmet Akif Ağtaş ve Kamile Damla Türkmen’in hazırladığı “Mürekkepten, Algoritmalara: Büro Yönetiminin Görsel Evrimi” Yapay Zeka Destekli Afiş Sergisi ziyaret edildi.

KONGRE, EŞ ZAMANLI OTURUMLARLA DEVAM ETTİ

AKM Belentepe Salonunda Prof. Dr. Hasan Tutar başkanlığında gerçekleştirilen oturumda; Doç. Dr. Arzu Özkanan; “İnsan mı, Algoritma mı? Yönetici Asistanlığının Yeni Yüzü”, Prof. Dr. Hasan Tutar ve Öğr. Gör. Cumhur Erdönmez, “Büro Yönetiminde İnsan-Yapay Zeka İşbirliği Paradoksu”, Doç. Dr. Meral Bektaş “Geleceğin Yönetici Asistanlarının Yapay Zeka Algıları”, Dr. Öğretim Üyesi Bora Aksu ve Dr. Öğretim Üyesi Yunus Serhat Bıçakçı, “Yapay Zeka Girişimlerinde Ofis Teknolojilerinin Sosyo-Materyal Yaklaşım ile İncelenmesi”, Dr. Mustafa Küçükilhan, Öğr. Gör. Abdullah Akcanlı ve Dr. Öğretim Üyesi Tuğrul Bayat, “Sağlıkta Dijital ve Operasyonel Verimlilik: Afyonkarahisar Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Örneği” bildirilerini sundu.

Erkmentepe Salonunda Prof. Dr. Belkıs Özkara başkanlığında gerçekleştirilen oturumda; Selin Boduroğlu ve Dr. Öğretim Üyesi Handan Deniz Böyükaslan, “Teknostresin Sessiz İstifaya Etkisinde Tükenmişliğin Aracı Rolü: Afyon Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hastanesinde Bir Araştırma”, Doç. Dr. Pınar Erkal, “Yapay Zeka Okuryazarlığının Yapay Zeka Kaygısı Üzerine Etkisi: Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Programı Öğrencilerine Yönelik Bir Araştırma”, Öğr. Gör. Cihat Çetin, Sevda Güzel ve Şule Sayılgan, Yaren Akdağ ve Kübra Üzüm, “Yapay Zekâ Sekreterlik Mesleğinin Sonunu mu Getiriyor?” Öğr. Gör. Cihat Çetin, Ayşenur Turan, Kardelen Oğuz, Melisa Bayram ve Selinay İzmir ise “Türkiye’de Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Ders İçeriklerinin Yapay Zekayla İlişkisi” başlıklı sunumlarını yaptı.

Çiğiltepe Salonunda Prof. Dr. Mehmet Altınöz’ün başkanlığında gerçekleştirilen oturumda; Prof. Dr. Nuran Öztürk Başpınar ve Doç. Dr. Orkun Şen, “Kamu Bürolarında Yapay Zeka Uygulamalarının Algılanan Etik Sonuçları: Teknoloji Kabulü Temelli Bir Öncül İnceleme”, Doç. Dr. Demet Çakıroğlu ve Prof. Dr. Mehmet Altınöz, “Uzaktan Çalışma Döneminde Dijital Büro Yönetimi: Etik Boyut ve Algoritmik Sorumluluk Üzerine Kuramsal Bir Yaklaşım”, Dr. Öğretim Üyesi Umut Üzmez ve Öğr. Gör. Ayşenur Açıkel, “Kamu Yöneticilerinin Yapay Zeka Algısı: Metafor Analizi”, Öğr. Gör. Ayşenur Açıkel ve Öğr. Gör. Hatice Karaca, “Öğrencilerin Çevrimiçi Mahremiyet Farkındalıklarının Belirlenmesi (Bartın Üniversitesi Örneği)”, Öğr. Gör. Ruşen Yılmaz ve Prof. Dr. Nuran Öztürk Başpınar ise “Web Tabanlı F Klavye Eğitiminin Büro Yönetimi Öğrencilerinin Beceri Gelişimi Üzerindeki Etkisi” hakkında bilgiler paylaştı.

Tınaztepe Salonunda Doç. Dr. Volkan Yüncü başkanlığında; Prof. Dr. Dilaver Tengilimoğlu, Buket Turgut ve Dr. Seda Sakın, “Haftada Dört Gün Çalışma Modelinin Çalışan Motivasyonu ve İş-Yaşam Dengesi Üzerindeki Etkisi”ni, Dr. Öğretim Üyesi Merve Paçacı, “Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Öğrencilerinin Yapay Zekaya İlişkin Algıları: Metaforik Bir Analiz”i, Dr. Öğretim Üyesi Koray Gürpınar ve Beyza Nur Gürkaş, “Öğrencilerin Yapay Zeka Uygulamalarına Yönelik Algılarının Kullanım Niyeti Üzerindeki Etkisi”ni, Erdem Güngörmüş ve Doç. Dr. Osman Uslu, “Yöneticilerde Teknostresin Nedenlerine Yönelik Nitel Değerlendirme”yi, Öğr. Gör. Ramazan Gök ve Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Şahin, “Modern Çalışma Ortamlarında Işık Renk Sıcaklığı Değişiminin Çalışma Konforu ve Görsel Algı Üzerine Etkisi” konularında tebliğler sundu.

Çiğiltepe Salonunda Prof. Dr. Hatice Özutku başkanlığındaki oturumda da; Prof. Dr. Halil Selçuk Biricik ve Öğr. Gör. Mehmet Akif Ağtaş, “Gelenekselden Dijitale: Nadir Eserlerdeki Derkenarların Yapay Zekâ Teknikleriyle Dijital Arşivlenmesi”, Doç. Dr. Bahar Suvacı ve Betül İkbal Akbaş, “Yönetici Asistanlığı Mesleğinde Toplumsal Cinsiyet Rollerinin Etkisi”, Öğr. Gör. Dr. Ahmet Kumru, “Üniversitelerde Örgütsel Rutinlerin Oluşumu ve Sürdürülmesi: Yönetici Sekreterler Üzerine Nitel Bir Araştırma”, Doç. Dr. Bahar Suvacı ve Elif Koç, “Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Mesleğinin İmajı”, Öğr. Gör. Elif Cönk ise “Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Programı Öğrencilerinin Yapay Zekanın Mesleğe Katkısına Dair Görüşleri” konularına dair bilgiler verdi.

Belentepe Salonunda Prof. Dr. Dilaver Tengilimoğlu başkanlığında gerçekleştirilen oturumda ise; Dr. Öğr. Üyesi Mücahid Yıldırım ve Ummahan Tuğçe Demirci Arı, “Beş Büyük Kişilik Özelliklerinin Reklama Yönelik Tutuma Etkisi: Geleneksel ve Gerilla Reklamların Karşılaştırılması”, Abdullah Umut Bulut, Narin Çelik, Özlem Ünal ve Zehra Kılıç, “Ofiste Aşk; Verimliliği Artırır mı? Azaltır mı?” Mehmet Selman Koçak, “Katılım Bankalarında İnsan Kaynakları Uygulamaları ve Çalışan Performansı”, Dr. Mustafa Küçükilhan, Öğr. Gör. Abdullah Akcanlı ve Dr. Öğretim Üyesi Tuğrul Bayat, “Kurumsal Dönüşümün Anatomisi: Afyon Kocatepe Üniversitesinden Üç Üniversiteye Bilişim Sistemleri ve Lojistik Süreçler” üzerine yaptıkları araştırmaları paylaştı. Kongre, 25 Nisan 2026 Pazartesi günü Prof. Dr. Mehmet Altınöz Dr. Öğretim Üyesi Yunus Yılan tarafından “Yönetici Asistanlığında Yapay Zeka İnsan Etkileşimi Fırsat mı? Tehdit mi?” konulu panelin gerçekleştirilmesinin ardından düzenlenecek sosyal programın ardından sona erecek.

Kaynak: ODAK HABER MERKEZİ