Atatürk Kongre Merkezinde düzenlenen konferansa; AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Peker, Girişimcilik ve Kariyer Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (GİKAM) Müdür V. Dr. Öğretim Üyesi Koray Gürpınar ile birlikte akademik personel ve öğrenciler katıldı.
“CV Mülakat ve İş Arama Stratejileri” konulu konferansta; Luz Danışmanlık Sahibi Ebru Hazal Karahan konuşmacı olarak yer aldı. İş hayatının ilk giriş anahtarının CV olduğunu ifade eden Karahan, “Bu anahtarı nasıl kullanacağınızı bilmek, iş hayatına bir adım öne başlamaktır. CV danışmanlığı süreçlerinde yeni mezunlarla ortalama 1,5 saatlik görüşme yapıyorum. Bu görüşmede; staj tecrübeleri, yetkinlik bazlı görüşmeler, neler yaptı, hangi takımlarda rol aldı, üniversitede hangi sosyal etkinliklerde rol aldı konularını CV’de ifade ediyorum. Üniversitede katılan sosyal etkinlikler soruluyor mu diye düşünce var. Sosyal etkinlikler de soruluyor. Bu sorularla kişinin takım çalışmasını ölçüyorlar” diye konuştu.
“Yapay zeka CV’leri tarıyor”
ATS sistemi ve CV hazırlarken dikkat edilmesi gereken hususlara değinen Karahan, şunları söyledi:
“Türkiye’de ve dünyada yapay zeka hayatımızın her köşesine girdi. Yapay zeka şu anda CV’leri tarıyor. Staj ya da iş başvurusunda bulunurken Applicant Tracking System (ATS) sistemine uygun CV hazırlamak zorundasınız. Bu sistem, CV’leri ilana göre tarıyor. ATS sistemlerini geçebilmek için kritik bilgiler var. ATS uyumlu sistemler, kategorize edip bölümlere ayırıyor. CV’lerde basit ve sade tasarım kullanılmalıdır. CV’leri pdf formatında kaydedin. CV için herhangi bir şablona gerek yok; word kullanın. İş ilanlarına başvuruda bulunurken başvuruda bulunulan iş pozisyonuna göre anahtar kelimeleri mutlaka kullanın. Bölümler net bir şekilde ayırırken alt başlıklar kullanılmalıdır. Yeni mezunlarda iş deneyimi olmadığı için staj deneyimi alt başlığı oluşturulmalıdır. Yetenek kısmında ise adaylar hobilerini yazıyor. Bence OpenAI sekmelerini çok iyi çözmek gerekiyor. Excel’in ileri boyutunu öğrenebilirsiniz. Yetenek bölümüne dağcılıkla ilgileniyorum ya da kitap okumayı çok seviyorum gibi hususlar CV’lerde yazılmamalıdır. Arial, Calibri ya da Times New Roman yazı tipleri kullanılmalıdır. 10-12 punto tercih edilebilir. Kısa ve öz cümleler kullanarak bilgilerinizi net bir şekilde sunmalıyız. Mümkünse madde işaretlerini kullanmalıyız. ATS uyumlu sistemler madde işaretlerini görür. İkon, resim ve logo kullanılmamalıdır. Tarih yazımını doğru kullanmalıyız. Temel iletişim bilgilerini açık bir şekilde yazmalısınız. Sosyal medyayı network için doğru kullanmalıyız.”
Konferans, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Peker’in Karahan’a teşekkür belgesi takdimi ile sona erdi.