Asla taviz vermeyeceğiz

Başbakan Ahmet Davutoğlu, terörle mücadele konusunda asla taviz verilmeyeceğini belirterek, yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi için her türlü tedbirin alınmaya devam edeceğini söyledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Yeni Türkiye Yolunda konuşmasında Doğu ve Güneydoğu’da yaşanan olaylara değinerek terörle mücadelenin devam edeceğini, mağdur olan vatandaşların mağduriyetlerinin giderileceğini söyledi. Suriye ve Irak’ta yaşanan gelişmelere ilişkin de açıklamalarda bulunan Davutoğlu, Suriye’deki krizin çözümünün Esad’ın yerini meşru bir hükümete bırakması ile mümkün olacağını kaydederken, terör tehdidi olduğu sürece Türkiye’nin Musul’daki varlığını tehlikeye atmayacak tarzda teyakkuz halinde olmaya devam edeceğini ifade etti.

Emanet başımızın tacıdır

Türk demokrasisinin 1 Kasım seçimlerinde büyük bir demokrasi sınavından bir kere daha alnının akıyla çıktığını kaydeden ve 81 vilayette yüzde 85’i aşan yüksek bir katılımla vatandaşların sandıklara gittiğini ve oylarını özgürce kullanabildiklerini belirten Başbakan Ahmet Davutoğlu, bunun sonucunda yüzde 97,5’in üzerinde temsil kabiliyetine haiz bir Meclis tablosunun oluştuğunu ifade etti. “Bu tablo sadece ülkemiz için değil dünya için de örnek bir demokrasi başarısıdır, her birinize teşekkür ediyorum” diyen Başbakan Davutoğlu, bu sonuçla milletin Türkiye’nin bütün meselelerinin çözüm adresi olarak Meclisi gösterdiğini söyledi. Davutoğlu, “Bize düşen, milletimizin siyaset kurumuna gösterdiği güveni boşa çıkarmamak, ülkemiz için büyük bir gayretle çalışmaktır” dedi.

Büyük hedeflerim var

24 Kasım’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayının ardından açıkladığı yeni Hükümetin, 30 Kasım’da güvenoyu alarak görevine başladığını hatırlatan Başbakan Davutoğlu, yoğun bir çalışma programının kendilerini beklediğini, büyük hedeflerinin olduğunu belirtti. Bu çerçevede hükümetin üç temel misyonu olacağını kaydeden Davutoğlu, “Bir; milletimizi temsil etmek, büyük bir onur. İki; milletimize hizmet etmek. Üç; ülkemizi geleceğe taşımak. Önümüzdeki 4 yıl boyunca bu doğrultuda milletimize söz verdiğimiz her konuda gerekli adımları atacağız. Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu her alanda gerekli yapısal reformları gecikmeden gerçekleştireceğiz” dedi.

Yeni anayasa

Davutoğlu, “ Atacağımız adımların arasında en önemlilerinden birisi elbette yeni anayasa olacak. Türkiye darbe dönemi imalatı bir anayasayla yönetilmenin ayıbını daha fazla taşıyamaz. Bu anayasa, milletimizin siyasi, ekonomik, kültürel can damarlarını kurutmaya ve kuşatmaya ahdetmiş bir zihniyetin eseri olarak ortaya çıktı. Türkiye’yi büyük bir tarihi mirasın taşıyıcısı, emanetçisi olarak göremeyenlerin müellifi olduğu bu anayasa, bizim için, demokrasimiz için kocaman bir ayıptır. Geçen 13 yılda anayasanın pek çok hükmünü değiştirdik, ancak yine de köklü bir değişimle demokrasiye özünden bağlı, özgürlükçü, yenilikçi bir anayasa hazırlamayı daha fazla erteleyemeyiz. Millet iradesini hiçe sayan vesayetçi anlayışları tam manasıyla tedavülden kaldırmanın yolu yeni anayasadır” diye konuştu.

Ayrımcılığı rededeceğiz

Siyasetimizin esası istisnasız bütün vatandaşlarımızın hukukunu korumak, savunmak ve geliştirmek olacaktır” ifadelerini kullanan Davutoğlu, kimsenin hukukunu kimseye çiğnetmeyeceklerini söyledi. Güç ve kuvvetin değil hukuk ve adaletin belirleyici olduğu bir anlayışla ülkemizi yöneteceklerinin altını çizen Davutoğlu, “Ayrımcılığın her türlüsünü reddedeceğiz. Diyaloğa ve eleştiriye daima açık olacağız” dedi.

Reform paketleri yolda

Hükümet olarak bir kısmının ilk adımları atılan birçok reform hazırlığı olduğunu kaydeden Davutoğlu, “Bütün bu reform çalışmalarına özellikle siyasi partilerimizin, sivil toplum kuruluşlarımızın, ilgili toplum kesimlerimizin, hatta ve hatta her birinizin katkılarını bekliyoruz. Öncelikli 25 sektörel değişim programına ilaveten yapısal düzenlemeler yapacağız. Şeffaflık konusunda bir reform hazırlığımız var. Yatırım ortamının iyileştirilmesi, iş gücü piyasası ve istihdamın artırılmasına dönük de kapsamlı bir reform paketimiz var. Kamu maliyesine ilişkin de bir reform paketi hazırladık. Bildiğiniz gibi 10 Aralık’ta seçim öncesinde milletimize taahhüt ettiğimiz vaatleri de içeren 2016 Yılı Eylem Planımızı kamuoyuyla, sizlerle paylaştık” dedi..

Helali hoş olsun

Davutoğlu, “Eylem Planımızı ve Reform Paketimizi açıklarken bir haftalık, üç aylık, altı aylık ve bir yıllık bir takvimle yapacaklarımızı ilan etmiştik. Şükürler olsun ki sözümüz senettir diye iş başı yaptık ve 10 Aralık’tan sonra bir hafta içinde ilk eylemlerimizi hayata geçirdik. Bu çerçevede de bir hafta sonunda değerli vatandaşlarımla Facebook üzerinden doğrudan temasa geçip bu eylemlerimizi bir kez daha sizlerle paylaştık. Reformların izlenmesi ve geliştirilmesi için bir genelge yayınlayarak koordinasyon kurulu kurduk. Lisans öğrencilerinin 350 Türk Lirası olan burslarını 1 Ocak’tan itibaren 400 Türk Lirası’na yükselttik. Değerli öğrencilerimize buradan bir kez daha selam ediyor gözlerinden öpüyorum, helali hoş olsun. Gençlere proje karşılığı 50 bin Türk Lirası karşılıksız nakdi destek verme imkanı sağladık” dedi.

Birçok derde çare olduk

Gençlerde evliliğin teşvik edilmesi amacıyla çeyiz hesabı uygulaması başlattıklarını kaydeden Davutoğlu, “ Çeyiz hesabında biriktirilen paranın yüzde 20’si oranında destek sağlanacak. Esnafımıza 30 bin lira faizsiz kredi desteği uygulanacak. Bütün esnaflarımıza hayırlı bol rızıklar diliyorum. Gençlere 100 bin lira faizsiz kredi desteği veriliyor. Bu krediye uygulanacak yüzde 85 kefalet imkanı kararını da Bakanlar Kurulu’ndan çıkardık. İşletme büyüklüğü 5 dekar altındaki meyve, sebze, süs bitkisi, ıtri, tıbbi, aromatik bitki yetiştiriciliği yapan çiftçilere destekleme kredilerini de çıkardık, çiftçilerimize de selam olsun. Seralarda maliyetleri düşürmek amacıyla seralara ticarethane elektrik fiyatı yerine sulama suyu elektrik fiyatı uygulanacak. Bu uygulamanın hayata geçmesiyle birlikte birçok kesiminin derdine çare olduk” dedi.

Şehit yakınları için iş kurası

Hükümetin kurulmasından sonra geçen 1 aylık dönemde yoğun bir trafik yaşandığını ifade eden Davutoğlu, katıldığı sosyal, ekonomik ve kültürel etkinliklerle ilgili bilgiler verdi. Davutoğlu, “9 Aralık’ta İstanbul’da düzenlenen ve benim çok özel bir önem atfettiğim Kadına Yönelik Şiddetin Sonlandırılması konulu toplantı bunlardan biriydi. Hükümet olarak kadına şiddet konusu bizim çok duyarlı olduğumuz bir konu, bu toplantıda bir kere daha hassasiyetimizi ifade etme imkanı buldum. 16 Aralık’ta şehit yakınları ve gazilerimiz için düzenlenen iş kurası törenlerinden bir yenisini daha gerçekleştirdik. Aziz şehitlerimizin bizlere emaneti olan yakınları ile gazilerimizin bizzat kendileri ya da yakınlarının devlette çalışacakları alanları belirledik” dedi.

Kapanan şirket sayısı azaldı

“Son dönemde ilan edilen bazı veriler doğru yolda olduğumuzu bir kez daha göstermiş ve hizmet aşkımızı tazelemiştir” açıklamasında bulunan Davutoğlu, 2015 yılında beklentilerin üzerinde bir performans sergileyen ülke ekonomisinin ikinci çeyrekte yüzde 3,8 ve üçüncü çeyrekte yüzde 4 büyüyerek en hızlı büyüyen ülkeler arasındaki yerini aldığını kaydetti. Davutoğlu, "Ekim ayında sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,6 oranında önemli bir artış gösterdi. Yine çarpıcı bir istatistiği sizlerle paylaşmak istiyorum; ayrıca Kasım’da kurulan şirket sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,35 artarak 5 bin 456 oldu. Kapanan şirket sayısı ise yüzde 23,82 azaldı” dedi.

AB zirvesi

Aralık ayının iç hareketlilik yönünden ne kadar yoğun geçtiyse dış temaslar açısından da bir o kadar hareketli geçtiğinin altını çizen Davutoğlu, “29-30 Kasım tarihlerinde Brüksel’de Türkiye-Avrupa Birliği Zirvesi'ne katıldık. 11 yıl sonra gerçekleşen bu zirve Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri için önemli bir dönüm noktası oldu. Bildiğiniz gibi 2004’ten bu yana Türkiye ile Avrupa Birliği’nin bir zirve çerçevesinde bir araya gelmesi mümkün olamamıştı. Biz aday ülkelere yönelik bu kararın yanlış olduğunu ısrarla söylüyorduk. Türkiye ile liderler seviyesinde yapılacak istişarelerin ve müzakere sürecinin hızlandırılmasının önemine işaret ediyorduk. Bugün Avrupalı dostlarımızla bu konuda ortak bir noktaya geldiğimiz için çok memnunuz” dedi.

Teyakkuz halinde olacağız

Terör örgütlerinin ve özellikle DEAŞ’ın Irak’ta yol açtığı ciddi sıkıntıları olduğunun altını çizen Davutoğlu, “Irak Merkezi Hükümeti ve Silahlı Kuvvetleri DEAŞ saldırıları karşısında maalesef etkin tedbirler alamıyor. Musul gibi ülkenin ikinci büyük kentinin düşmesi, bu tehdide karşı mücadelede yerel güçlerle birlikte uluslararası destek ve işbirliğinin gerekliliğini bir kez daha ortaya koymuştur. Biz bu çerçevede Irak makamlarının talepleri doğrultusunda, gerek Peşmerge, gerekse Musullu yerel gönüllülere eğitim ve donanım desteği sağlıyoruz. Bu desteğimiz, Musul kurtarılıncaya kadar devam edecektir. Bu amaçla gönderdiğimiz eğitim birliğinin güvenliği için asker mühimmatta yeniden tanzim de dahil olmak üzere her türlü tedbiri almak durumundayız” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim