Saadet Partisi Afyonkarahisar İl Başkanı Beytullah Karataş, Sumud Filosu’na katılan Saadet Partisi Milletvekilleri Necmettin Çalışkan, Mehmet Atmaca ile Gelecek Partisi Milletvekili Sema Silkin Ün’ün uluslararası sularda İsrail güçleri tarafından alıkonulduğunu belirterek, milletvekillerinin güvenli bir şekilde Türkiye’ye getirilmesinin sağlanmasını talep etti. Başkan Karataş, yaşanan olaya ilişkin yetkililere defalarca çağrıda bulunduklarını ve yeniden acil müdahale gerektiğini vurguladı.
Başkan Karataş, milletvekillerinin “hiçbir İsrail hapishanesine girmeden, başka bir muameleye maruz kalmadan, hatta gözaltına bile alınmadan derhal Türkiye’ye getirilmesini” istediğini ifade etti. Ayrıca, sorunun bölgesel düzeyde ele alınması gerektiğini belirterek Türkiye’nin diğer bölge ülkelerini harekete geçirerek somut adımlar atması gerektiğini söyledi.
MİLLETVEKİLLERİNİN ALIKONULMASI VE İLK TALEP
Başkan Karataş, alıkonulan milletvekilleri için ilk çağrısının Cumhurbaşkanı’na olduğunu bildirdi. Başkan Karataş, Türkiye Cumhuriyeti devletinin seçilmiş milletvekillerinin uluslararası sularda alıkonulmasının ülke itibarı meselesi olduğunu belirterek, Cumhurbaşkanından doğrudan müdahale talep etti.
Başkan Karataş, ayrıca Milli Güvenlik Kurulu ve güvenlik bürokrasisinin derhal harekete geçirilmesini, milletvekillerinin güvenliğinin sağlanması için gerekli tüm adımların atılmasını istedi. Bu kapsamda hukuki, siyasi ve ekonomik caydırıcı tedbirlerin açıklanmasını talep etti.
İKTİDARA YÖNELİK SERT TEDBİR TALEPLERİ
Başkan Karataş, uygulanmasını istediği tedbirler arasında İncirlik ve Kürecik üslerinin kapatılması, petrol vanalarının kapatılması ve limanların kapatılması gibi ticari ve askeri nitelikli kararların ilk sıralarda yer alması gerektiğini savundu. Başkan Karataş, “İsrail’in can damarının kesilmesi” amacıyla kapsamlı yaptırımlar uygulanmasını istedi.
Başkan Karataş, Sumud Filosu’na karşı yapılan müdahalenin Mavi Marmara’da yaşananlarla benzer bir akıbetle sonuçlanmaması gerektiğini vurguladı ve vicdani inisiyatiflerin hiçbir maddi bedele ya da anlaşmaya kurban edilemeyeceğini söyledi.
TBMM’YE VE MECLİS BAŞKANINA ÇAĞRI
Başkan Karataş, TBMM Başkanına da çağrı yaparak Meclis gündemine gerekli tezkerelerin getirilmesini istedi; bunun uluslararası kamuoyunu harekete geçirme ve Türkiye’nin duruşunu netleştirme açısından önemli olduğunu kaydetti. Başkan Karataş, Meclisin bu konuda kararlı bir irade ortaya koymasının beklendiğini belirtti.
Mecliste daha önce benzer önerilerinin AKP ve MHP oylarıyla reddedildiğini anımsatan Başkan Karataş, bu tutumun çelişkili olduğunu savundu ve iktidarın meydanda değil Meclis’te somut adımlar atması gerektiğini söyledi.
ULUSLARARASI İLİŞKİLER VE ABD ZİYARETİNE ELEŞTİRİ
Başkan Karataş, Cumhurbaşkanı ile ABD Başkanı arasında gerçekleşen görüşmeye de değinerek, uluslararası ilişkilerde atılan imzaların ve yapılan anlaşmaların konuşmalardan daha belirleyici olduğunu ifade etti. Başkan Karataş, ziyaret sırasında öne çıkan bazı ifadelerin ve diplomatik nezaketten uzak söylemlerin önemle değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.
Başkan Karataş, Trump’ın davranışları ve bölgeye ilişkin politikaların, Büyük Orta Doğu Projesi’ndeki güncellemelerle bağlantılı olabileceğine dair endişelerini dile getirdi; bölgedeki gerilimlerin ancak hak ve adalet ekseninde birliktelikle aşılabileceğini savundu.
SİYASİ TEPKİ VE KAPANIŞ
Başkan Karataş, Sumud Filosu’na yönelik müdahalenin araştırılması ve ambargonun kaldırılması için TBMM’ye sundukları genel görüşme önerisinin reddedilmesine tepki gösterdi. Başkan Karataş, iktidarın gösterdiği söylem ile Meclisteki uygulamalar arasında çelişki olduğunu belirtti ve Gazze’ye sahip çıkmanın meydanlarla sınırlı kalmaması gerektiğini vurguladı.
Başkan Karataş, yetkililere tekrar çağrıda bulunarak, alıkonulan milletvekillerinin güvenli şekilde Türkiye’ye dönmesinin sağlanmasını, gerekli tüm hukuki, siyasi ve ekonomik önlemlerin ivedilikle açıklanmasını talep etti.