Geç saatlerde uğradığım bir Cafe sahibi, ‘Yasin bey Cumhur İttifakındakiler Burcu Hanım aday olamayacakmış diye seviniyorlar, bir gazeteci öyle diyormuş’ dedi. Çok güldüm… Hadi o zaman okuduğu Tüzük’ü anlamayanlara Bilal’e anlatır gibi anlatalım…Cumhuriyet Halk Partisi’nde  3 yöntemle aday belirlenir.

 

Ön Şeçim

Aday yoklaması

Merkez Adaylığı (Kontenjan)

 

Tüzüğümüzde ki 52. Madde özetle der ki; iki defa merkez adayı (kontenjan) olan üçüncü defa aday olamaz. Ön seçim veya aday yoklamasına dahil olan adaylar, merkezi adaylığa (kontenjan) adaylığa başvuramaz Afyonkarahisar’da son 30 yıldır CHP listelerinde hiç Merkezi Aday (kontenjan) olmamıştır. CHP 2015 yılında ön seçim, 2015 1 Kasım seçimleri aday yoklaması, 2018 yılında aday yoklaması yöntemiyle adaylarını belirlemiştir…. Oysa ki biraz partiyle alakası olsa okuyup da anlamadığı tüzüğü partiyi arayıp sorsa anlatırlar ama, işine gelmez…. Hadi Merkez adayını (kontenjanı) örnekleyeyim….

2011 Genel seçimlerinde Denizli’de yapılan Ön Seçiminde, Başsavcı Sn İlhan Cihaner’in ön seçime girmeyip 2. sıra Merkez Adayı (kontenjan) olduğunu görecek, gözlükleri kaldırıp 2015 Genel seçimlerinde İzmir’de yapılan ön seçimlerine katılmayarak , 1 BÖLGE 1. SIra Zeynep Altıok’un Merkez Adayı (Kontenjan) olduğunu, aynı bölge 3. sıra Tuncay Özkan’ın merkez adayı (kontenjan) olduğunu, aynı bölge 5. Sıra Özcan Purcu’nun Merkez adayı (Kontenjan) olduğunu görecek… Aslında bakıyor ama görmüyorlar, Yine İzmir’de 2. Bölgede 2015 Genel Seçimlerinde  Ön seçime girmeyerek Merkez adayı kontenjan olarak Sn Selin Sayek Böke’nin Zekeriya Temizel ve Aytun Çıray’ın milletvekili seçildiğini görecekler….

 

Sözün özü Afyonkarahisar’da CHP’de hiç Merkez Adayı (Kontenjan) olmamıştır. Parti milletvekili adaylarını sayı önemli değil 20-30-40 defa ön seçim, 50-60-70 defa Aday yoklaması ile belirleyebilir. CHP, Tüzükte yer alan 2 defa Merkez Adayı (KONTENJAN) vekil belirleme sistemi Afyonkarahisar’da ne 2015 ne de 2018 yılında yapılan seçimlerde olmamıştır….

Hadi bilgi eksikliğin var kimseyi arayamadın biz meslektaşız beni arasaydın… Örneğin 2015 yılında ki 1 Kasım Genel seçimlerinde 2018 Genel seçimlerinde CHP Türkiye’nin hiç bir ilinde Merkez Adayı (Kontenjan) sistemiyle vekil adayı belirlememiştir. Dedim ya okuduğunu anlamamak böyle birşey olsa gerek, oysa senin düşündüğün gibi olsa CHP Grup Başkan Vekilleri, (Sn Engin Altay Sn Özgür Özel Sn Engin Özkoç) Hatta Genel Başkan Yardımcıları 2023 yılında vekil adayı olamaz. Valla çok enterasansınD’hondt sistemini bile anlamamış olacaksın ki, son seçimlerde Afyonkarahisar’da 2. olmuş CHP’nin milletvekili yurt dışı oylarıyla seçildi diye, yanlış bilgi verip bir gazetede yayınlattıktan sonra aynı gazetede sana D’hont sistemiyle vekil nasıl çıkartılırı anlatmıştım. 2. olan parti yurt dışı oylarıyla milletvekili çıkartıyorsa 3. ve 4. Parti milletvekili çıkartamamış olması (MHP ve İYİ parti’nin) lazım değil mi? Her kime hizmet ettiğini bilmemekle birlikte sana size rağmen millet ittifakı iktidar olacak… Şimdi tavsiyem, yazdıklarımı CHP Genel Merkezimizden teyit ettir…