Odunpazarı ilçesinde faaliyet gösteren deneyimli aktar Koray Özkılıç, yaz aylarında çoğunlukla göz ardı edilen ve çöpe atılan kiraz saplarının sağlık için sayısız faydasına dikkat çekti. Özkılıç, kiraz saplarının güçlü bir idrar söktürücü olduğunu, böbrek taşları ve idrar yolları enfeksiyonlarının önlenmesinde oldukça etkili olduğunu vurguladı.

Koray Özkılıç, kiraz saplarının sağlık üzerindeki olumlu etkilerini paylaşırken, pek çok insanın bu doğal ürünün faydalarından haberdar olmadığını belirtti. "Herkes bunu çöpe atıyor, ancak faydasını duyanlar şaşırıyor," diyerek sözlerine başlayan Özkılıç, kiraz sapının düzenli tüketilmesiyle ödemin vücuttan atılmasında, idrar yollarındaki enfeksiyonlara karşı korunmada ve böbrek taşlarının önlenmesinde ve atılmasında son derece önemli olduğunu aktardı.

Afyonkarahisar'da "Hemşireler Haftası" kutlandı! Afyonkarahisar'da "Hemşireler Haftası" kutlandı!

Özkılıç, kiraz saplarının sadece fiziksel sağlık problemlerine değil, psikolojik sorunlara da iyi geldiğini söyledi. Stres ve depresyon belirtilerine karşı rahatlatıcı ve uykuyu düzenleyici etkisi olduğunu ifade eden aktar, ayrıca böbrek ve idrar yollarındaki pürüzleri temizlemeye yardımcı olduğuna, ödem atıcı ve toksinleri vücuttan uzaklaştırıcı detoks görevi gördüğüne dikkat çekti. Cilt sorunlarına ve regl dönemindeki belirtilere de iyi geldiğini ekledi.

Kiraz saplarının nasıl tüketileceği konusunda da bilgi veren Koray Özkılıç, kiraz sapı çayının herhangi bir zamanda içilebileceğini, fakat özellikle aç karnına içilmesinin önerildiğini belirtti. Ayrıca kiraz saplarının nasıl demlenmesi gerektiği konusunda da tavsiyelerde bulunarak, kaynatma yerine demleme yöntemiyle çayın hazırlanmasının daha doğru olduğunu vurguladı.

Koray Özkılıç'ın verdiği reçete basitçe, suyu kaynattıktan sonra bir tutam kiraz sapını suya ekleyip 5-10 dakika demlemek. Bu sayede sağlıklı ve doğal bir içecek elde edilmiş oluyor ve kiraz saplarının tüm faydalarından yararlanılabiliyor. Özkılıç, kiraz saplarını aktarlardan temin edilebileceği gibi evde tüketilen kirazların saplarını yıkayıp kurutarak da hazırlanabileceğini sözlerine ekleyerek tamamladı.

Editör: Tuğba Özkan