Türkiye’nin afet sonrası iyileştirme stratejilerinde yeni bir sayfa açılıyor. Cumhurbaşkanı kararıyla yürürlüğe giren Türkiye Afet Sonrası İyileştirme Planı , ülke genelinde afetlerin ardından yapılacak tüm çalışmaların kapsamlı ve sistematik biçimde yönetilmesini hedefliyor.


TASİP’in amacı; yalnızca yapısal hasarların onarımı değil, aynı zamanda sosyal, ekonomik, çevresel ve kültürel kayıpların da iyileştirilmesini kapsayan bütüncül bir yaklaşımla afet sonrası yaşamın normale döndürülmesini sağlamak.

SADECE YAPILAR DEĞİL


Türkiye'nin farklı bölgelerinde sık sık yaşanan doğal afetlerin, yalnızca fiziki tahribata değil, ekonomik, sosyal ve psikolojik zararlara da yol açtığına dikkat çekilen plan, bu zararın etkili biçimde giderilmesini hedefliyor.
Planın temel başlıkları arasında:
Hasar gören varlıkların iyileştirilmesi,
Afet tehlikesinden uzak, daha dirençli yapıların inşası,
Uzun vadeli kalkınma hedefleriyle uyumlu çözümler,
Kaynakların etkin ve öncelikli kullanımı,
Faaliyetlerin düzenli olarak izlenmesi, raporlanması ve değerlendirilmesi yer alıyor.

Buraya giden şaşırıp kalıyor! Doğal güzelliği Ege’yi aratmıyor! Doğu’nun İncisi Ege İlçesi!
Buraya giden şaşırıp kalıyor! Doğal güzelliği Ege’yi aratmıyor! Doğu’nun İncisi Ege İlçesi!
İçeriği Görüntüle

YENİ BİR KOORDİNASYON MODELİ


İlgili kurumlar arasındaki iş birliğini artırmak, görev ve sorumlulukları netleştirmek, zaman ve kaynak planlamasını etkinleştirmek amacıyla geliştirilen TASİP, afet sonrası sürecin planlı biçimde yönetilmesini sağlayacak dijital uygulamalar ve formlarla desteklenecek.
Ayrıca, iyileştirme faaliyetleri ve harcamalarına ilişkin raporlama sistemi ile sonraki afetlerde daha güçlü bir müdahale ve iyileştirme kapasitesi oluşturulması da planın temel amaçları arasında yer alıyor.

HER ÖLÇEKTEKİ AFETE HAZIRLIK


TASİP, sadece büyük ölçekli değil, her tür ve büyüklükteki afete müdahale sonrası yapılacak iyileştirme çalışmalarını kapsıyor. Bu kapsamda, etkilenen sektörlerin yeniden yapılanması, bu faaliyetleri yürütecek kurum ve kuruluşlar, görev takvimi ve maliyet planlamaları net biçimde tanımlanmış durumda.

Kaynak: GAMZE KARABULUT