Yetkililer özellikle son 100 yılda sanayi devriminin tamamlanması ve atmosfere salınan karbondioksit başta olmak üzere diğer sera gazların artışı nedeniyle sıcaklıkların artışını buzulların erimesini ve birçok meteorolojik olayları tespit etmiştir. Bu olaylarının hızını arttıran en büyük faktör enerji üretimidir, dolayısıyla dünyaya ve çevreye yapılacak kişisel en güzel yardım enerji tasarrufudur.
‘KÜRESEL ISINMANIN ETKİLERİ’
Küresel ısınma, dünya üzerinde yıl boyunca kara, deniz ve havada ölçülen ortalama sıcaklıklarda görülen artışa verilen isimdir. Günümüzde iklim bilimciler küresel ısınma konusunda hemfikirdirler. Küresel İklim Değişikliği sera gazlarının atmosferdeki miktarı ve yoğunluğunun neden olduğu küresel ısınmanın da büyük ölçüde etkisi bulunan iklim değişiklikleridir. Bu iklim değişiklikleri kuraklık, çölleşme, yağışlardaki dengesizlik, tayfun, fırtına gibi meteorolojik olaylarda artışlar gibi belirtilerle kendini gösterir. Dünyanın ortalama ısısının en fazla 2 °C olması için fosil yakıt kullanımının acilen bırakılması gerekiyor.
‘KÜRESEL ISINMA NASIL OLUŞUYOR’
Aletli ölçümlerle tespit edilen sıcaklık artışı, çeşitli bağımsız bilimsel gruplar tarafından belgelenen geniş çaplı gözlemlerle tutarlılık göstermektedir. Kar ve buzla kaplı bölgelerde görülen geniş çaplı erime, okyanuslardaki ısı katkısının artışı gibi ilkbaharda yaşananların daha erken yaşanması bu gözlemler arasındadır. Kaydedilen en sıcak on yedi yılın on altısı 2000'den sonra gerçekleştiği bilinmektedir. Karbondioksit, su buharı, metan gibi bazı gazların, Güneş'ten gelen radyasyonun bir yandan dış uzaya yansımasını önleyerek ve diğer yandan da bu radyasyondaki ısıyı soğurarak yerkürenin fazlaca ısınmasına yol açtığı düşünülmektedir.
‘HAYATIMIZ TEHLİKEDE’
Küresel ısınma sonucu kutuplar ve yakın bölgelerinde buzlar eridikçe yerlerini kara veya sular almaktadır. Kara ve suların kar ve buza oranla daha az yansıtıcı olması Güneş ışınımı emilimini arttırmakta ve dolayısıyla ısınmanın daha fazla artmasına yol açmaktadır. Yine iklim düzensizliği ve kuraklık, bazı bölgelerde önemli bir karbon yakalayıcısı olan orman örtüsünü yok edebilir. Denizlerin ısınması deniz dibinde depolanmış olan metan hidratın atmosfere karışmasına yol açabilir.
‘KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN TEMEL NEDENLERİ’
Nüfus artışı ve buna bağlı fosil yakıt tüketimi, toprak kullanımı, uluslararası ticaret ve ulaşım gibi diğer insan aktivitelerindeki artış ile sanayinin gelişmesidir. İklim değişikliğinin asıl nedeni küresel ısınmadır. Bunun sebebi ise atmosferdeki "sera gazlarının" artmasıdır. Karbondioksit en önemli sera gazı olup; araç egzozlarından, ısınma amaçlı yakılan yakıtlardan, fabrika bacalarından atmosfere bırakılmaktadır.
>>ODAK HABER MERKEZİ