DUT YAPRAĞININ FAYDALARI

Dut meyvesi içeriğindeki vitaminlerle birlikte sağlıklı bir besindir. Dut yaprağı da mineral ve vitamin içerdiğinden dolayı meyvesi gibi tam bir şifa deposudur. Dut yaprağı mayıs ve ağustos aylarında toplanmalı kurutulmalıdır. Kurutulma işlemi tamamlanan dut yaprakları yıl boyunca çay olarak tüketilebilir.

  • Dut yaprağı çayının ateş düşürmede etkili olduğu bilinmektedir.
  • Ödem attırıcı bir çaydır. Bunun yanı sıra idrar sökücü bir çaydır. Sindirim sisteminin daha iyi çalışmasına yardımcı olur.
  • Şekeri dengeler. Böylelikle şeker hastası olan kişilerin düzenli bir şekilde dut yaprağı çayı tüketmesi önerilir.
  • Dut yaprağını alıç çiçekleri ile kaynatabilirsiniz. Bu iki bitki birlikte kullanıldığında kalp sağlığını korur. Ancak kalp hastalarının bu içeceği tüketirken doktora başvurması da önerilir.
  • Dut yaprağı çayı bağışıklık sistemini güçlendirir. Böylelikle gribal enfeksiyonlara karşı vücuda ekstra direnç verir. Enfeksiyonların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur.
  • Karaciğeri temizler.
  • Serbest radikalleri vücuttan hızlıca atmaya yardımcı olur. Bu da kanser hücrelerinin yayılmasını engeller.
  • Cilt hastalıklarına da iyi gelir. Özellikle sivilce ve egzama gibi rahatsızlıklarda iyileştirici özelliği bulunmaktadır.

DUT YAPRAĞININ ZARARLARI

Dut yaprağının insan sağlığına faydaları saymakla bitmezken, zararlı etkileri olduğu da bilinmektedir. Bu sebeple tüketmeden önce zararları konusunda araştırma yapılmalıdır. Dut yüksek düzeyde polen içerir. Bu alerjiye neden olabilir. Dut yaprakları da potasyum açısından yüksektir. Vücutta çok fazla potasyum bulunması böbrek hastalığına neden olur veya böbrek hastalığı olan kişilerde sıkıntı yaratır. Bu nedenle tüketiminde çok dikkat edilmelidir. Hamilelik döneminde dut yaprağı tüketimi konusunda uzmanlar olumsuz bir açıklama yapsa da hamilelik hassas bir dönem olduğundan aşırı tüketimine dikkat edilmelidir.

DUT YAPRAĞI ÇAYI NASIL DEMLENİR?

Aktarlara Akın Var: Haşhaşın Muhteşem Faydaları Keşfedildi! Aktarlara Akın Var: Haşhaşın Muhteşem Faydaları Keşfedildi!

Dut yaprağı çayının demlenmesi basit ve pratiktir. Dut yaprağı çayı için şu adımları izleyebilirsiniz.

  1. 1 litre suyu kaynatın.
  2. Ardından 3 ya da 4 adet kurutulmuş dut yaprağını kaynar suyun içine atın.
  3. Yaklaşık 2 saat ağzı kapalı bir şekilde bekletin.

HABER: FADİME ÖZKARAN

 

 

 

 

#odakgazetesi #afyonhaber #dutyaprağı #dutyaprağıçayı #dikkat #gündem #nasıl #fayda #zarar #güncel

Editör: TE Bilisim