Erken emeklilik sistemi tamamen değişiyor! Bu şartları taşıyan erken emekli olacak! Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

ERKEN EMEKLİLİK SİSTEMİ DEĞİŞİYOR

Emekli olmak isteyen vatandaşlar emeklilik sisteminde yapılan değişiklikleri yakından takip ediyor. Geçtiğimiz sene yürürlüğe giren EYT yasasını kaçıran vatandaşlar da emeklilikle ilgili araştırmalarını sürdürüyor. EYT yasasıyla birlikte 3 milyondan fazla vatandaş emekli olma fırsatı yakaladı. EYT’den faydalanmak için 8 Eylül 1999 öncesinde sigortanın başlaması gerekiyordu. Güncel olarak ise emekli olabilmek için bazı şartları taşınması gerekiyor. Malulen emekli olmak için 10 sene çalışma süresinin doldurulması ve 1800 prim günü ödemesi olması gerekiyor, şartları taşıyan kişiler sağlık sebebiyle malulen emekli olabiliyor.

Çalışan annelerin sigorta giriş tarihinden önce çocukları olması durumunda 3 çocuğa kadar 6 sene kadar doğum borçlanması yaparak erken emekli olabiliyorlar. Erkek çalışanlar ise askerlik sürelerini prim günlerinden düşerek en az bir sene erken emekli olabiliyor. Maden gibi yıpratıcı işlerde çalışan vatandaşlar da prim desteklerinden faydalanabiliyor. SGK 44 farklı meslek grubunu resmi internet sitesi üzerinden paylaşıyor. Engelli bireyler de yaş şartına bakılmadan 10 sene sigorta sürelerini tamamlayarak erken emekli olabiliyor. Ağır engelli ve bakım zorunluluğuna sahip çocuğu olan anneler de erken emekli olabiliyor. Kısmi emeklilik sisteminde ise 10 sene sigorta süresi ve 3 bin 600 prim günü ödemesi yapılmış olması gerekiyor. Önümüzdeki günlerde ise Bağ Kur ve SSK arasındaki 1800 gün prim farkının kaldırılarak şartın 7 bin 200 güne indirilmesi bekleniyor.  

00.00’dan sonra akaryakıtta tarife değişiyor! Akaryakıta okkalı indirim müjdesi! 00.00’dan sonra akaryakıtta tarife değişiyor! Akaryakıta okkalı indirim müjdesi!

Kaynak: MURAT EMRE