Türkiye’de Sadece Bu Şehirde Üretiliyor Türkiye’de Sadece Bu Şehirde Üretiliyor

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) bu doğrultuda, Karbon Piyasalarının İşletilmesine İlişkin Yönetmelik Taslağı'nı hazırlayarak kamuoyunun görüşüne sundu.



Yönetmelik, Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) içerisinde serada gazlarını kontrol altına almayı hedefliyor. Taslak, tahsisatların dağıtımı ve alım-satım işlemlerinin yürütüleceği karbon piyasalarının nasıl kurulacağı ve işletilmesi hakkında usul ve kuralları belirliyor. Uluslararası arenada dikkat çeken karbon ticareti, sağladığı finansman imkânları ile de sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunmaktadır.



Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Başkanı Ufuk Şentürk, EPDK'nin sergilediği bu girişime dair düşüncelerini paylaştı. Şentürk, karbon piyasasının yeşil ekonomiye doğru ilerlemek için Türkiye'de hayati bir rol üstlendiğine dikkat çekiyor. EPDK'nin yönetmelik taslağı, piyasanın nasıl kurulacağı ve işleyişine dair esasları ihtiva ederken, emisyonların ekonomik ve verimli bir şekilde düşürülmesine teşvik edeceğini vurguladı.

Karbon piyasasının işleyişinde Avrupa Birliği'nin belirlediği hedeflere ve kriterlerine de değinen Şentürk, bu piyasanın oluşması ve işlemesiyle ilgili detayları aktardı. Ayrıca kurumları emisyonları azaltmaya iten ekonomik mekanizmalardan bahsetti. Bu bağlamda, karbon salımının azaltılmasının önemine ve bu yönde gerekli teşvik ve desteklere işaret etti.

Şentürk, yönetmelik taslağının iklim değişikliği ile mücadelenin önemli bir parçası olacağını ve hem olumlu hem olumsuz yönleri bulunduğunu belirtiyor. Enerji sektöründe oluşacak olumsuzlukların öngörülemeyeceğine ancak genel etkilerin pozitif olacağına inanıyor. Yenilenebilir enerji kullanımının artırılması ve yerli üretim teknolojilerine verilen ağırlık gibi unsurların, piyasanın olumlu yönde gelişmesine katkı sağlayacağının altını çiziyor. Yönetmelik taslağının piyasanın altyapısını oluşturma konusunda atılmış olumlu bir adım olarak değerlendirildiğine vurgu yapıyor.

Editör: Duygu Özger