Beksaç, Edirne'de 60'tan fazla dolmen keşfettiklerini, ancak bunlar arasında kaçak kazılar sonucu zarar görenlerin olduğunu yaptığı açıklamada belirtti.

Neolitik Dönemin Şifreleri Şanlıurfa’daki Kazılarla Çözülüyor
Neolitik Dönemin Şifreleri Şanlıurfa’daki Kazılarla Çözülüyor
İçeriği Görüntüle

Bazı dolmen yapıların hasar gördüğünü ve tanınmaz hale geldiğini ifade eden Beksaç, "60'tan fazla dolmen tespit edildi. Bunlardan 40 tanesi iyi durumda fakat diğerleri ağır hasarlı." şeklinde konuştu. Beksaç, dolmenlerin Trakya kültür mirasının önemli bir parçası olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Beksaç, Trak yapılarında kıymetli eşyaların bulunmasının gerçekçi olmadığını vurgulayarak, definecilik faaliyetlerinin bu tarihi yapıları tahrip ettiğinin altını çizdi. Ayrıca, "Geçmişe saygı ve geleceğe sorumluluk bilinciyle herkesin bilinçlendirilmesi gerekiyor." diyerek, toplumsal farkındalığın artması çağrısında bulundu.

Beksaç son olarak, ilgili kurumların dolmenlerin korunması ve geleceğe taşınması için çalışmalarını artırmaları gerektiğini sözlerine ekledi. AA

Muhabir: Cemile Kaytan