Son dönemlerde Türkiye’ye gelen Rusların sayısında gözle görülür bir artış var. Önceden Antalya, çoğu Rus’un ilk durağı olurdu. Ancak artık Mersin, Akdeniz’in yeni merkezi haline geldi. Antalya’daki yükselen maliyetler, Rusların tercihlerini daha ekonomik olan Mersin’e kaydırdı. Mersin’e yeni yerleşen Rus sayısında artış gözlemleniyor.
GERİLİM GÖÇÜ TEMPOYU ARTIRDI
Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilim sonrası, binlerce insan hem Ukraine hem de Rusya’dan çıkış yapmak zorunda kaldı. Birçok Rus ise öncelikle Antalya ve İstanbul’u seçti. Ancak bu tercih son zamanlarda değişirken, birçok Rus’un Mersin’e yerleştiği görülmekte.
RUSLAR NEDEN MERSİN’İ SEÇİYOR?
Mersin, Antalya’ya oranla daha sakin bir yer ve maliyetleri de daha düşük. Bu yüzden Rusların Mersin ilini tercih etmesine neden oluyor. mersin. csb. gov. tr adresinde, Mersin hakkında detaylı bilgiler paylaşıldı. İşte, o bilgiler:
Mersin ilinde ve çevresinde tipik Akdeniz iklimi hâkimdir. Yazları sıcak ve kuru, kışları ise sıcak ve yağışlıdır. 1930-2001 yıllarının arasında yıllık ortalama yağış 603 mm olarak hesaplandı. Son 30 yıl içinde yıllık ortalama yağış miktarı 450 ile 736 mm arası değişim göstermektedir. Yağış gözlem istasyonunun verileri, dağlık alanlarda daha fazla yağış alındığını ortaya koymaktadır. Yıllık ortalama sıcaklık ise 18,7 C°’dir. En düşük sıcaklık Ocak ve Şubat aylarında, en yüksek sıcaklık ise Temmuz ile Ağustos’ta görülmektedir. Kıyı bölgelerinde rüzgar genellikle güneybatı ve batı yönlü eser. Kent merkezi içerisinde yıllık ortalama rüzgarın hısı ise 2,1 m/s şeklinde ölçülmüştür. Son 30 yıl boyunca nispi nem oranı ortalama % 64,1 civarındadır ve yıl içerisinde % 60,0 ile % 66,6 arası değişiklik göstermektedir. Yılda ortalama kapalı gün sayısı 40,7 gün şeklinde belirlenmiştir. Denizin ortalama sıcaklığı ise 20,8° şeklinde ölçülmüştür.
MERSİN HANGİ LEZZETLERİYLE ÜNLÜDÜR?
Mersin denildiğinde akla hemen Tarsus Kebabı, Tantuni, Yüksük çorbası ile Humus gibi yemekler gelir. Ayrıca burada bulunan ünlü tatlılar da dikkat çeker. Cezerye, Mamül, Kerebiç ve Karsambaç gibi lezzetler, bölgede kendine özel bir yer edinmiştir.