SEN NEYMİŞSİN CORONA !

Çin’den başlayan Corona virüjü hızla tüm dünya ya yayıldı. Corona virüsünün uğramadığı ülke sayısı neredeyse parmakla gösterilecek duruma geldi. Virüsten etkilenmeyen ülke sayısıda oldukça az. Corona virüsü hakkında bilenen doırular çok az iken, bilinmeyen yanlışlar oldukça fazla

Corona virisüne karşı ülkemizde alınan önlemler bir çok gelişmiş ülkelerden  daha  ileri düzeyde olduğu  açıklanan rakamlarla ortaya çıkıyor. Komşumuz İran’da Avrupa ülkesi olan İtalya başta olmak üzere Fransa’da  corona virüsünden hayatlarını kaybedenlerin sayıları oldukça fazla.

Ülkemizde hükümetimizin başı  Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Bakanlar kurulu radikal tedbirler aldılar. Alınan tedbirlerin sonuçlarını önümüzdeki günlerde daha da göreceğiz. Her şeyin başxı sağlık sloğanı ile hareket eden hükümetimiz toplulukların bulunduğu alanlar içerisinde yer alan  okulları, kreşleri, üniversiteleri  3 hafta boyunca tatil etti. Bununla yetinmeyip tiyatro, kongreler, toplantılar, anma proğramları, sinema, spor müsabakalarını hatta kadınların bir aya gelerek yaptıkları günleride iptal etti. Resmi kurumlarda çalışan ve hastalıkları raporlarla sabit olanları da 12 gün idari izinli sayılmalarını bu durumda olanların işe gitmeyip evlerinde kalmalarını sağladı.

Bu arada başta toplu taşıma araçları olmak üzere, okulları resmi kurumları virüsten korumak için ilaçlama çalışmaları başlatıldı. İlaçların üretilmesi için yarı açık cezaevleri, kimya bölümü bulunan mesleki liselerde hızla kimyasal temizlik ürünlerinin üretilmesine ağırlık verildi.  Basketbol, futbol, başta olmak üzere seyircisiz oynanan spor tesisleri  Belediyeler veya kurumların kendi imkanları ile ilaçlanmaları sağlandı. Hafta sonunda müsabakalar seyircisiz oynandı. İnsanlara iki hafta boyunca  zorunlu olmadıktan  sonra çıkmamaları istendi. Alınan bu tedbirler sayesinde corona virisüne yakalanan insan sayımız diğer ülkelerdeki vakaların çok altında kaldı.

SOSYAL MEDYA VE DEDİKODU KAZANI

Corona virüsü ile hükümet etkin biçimde mücadelesini sürdürürken sosyal medyada yapılan bir çoğu doğru ve gerçek olmayan paylaşımlara insanların büyük bir bölümünün inandığına şahit oluyoruz. Virüse sarımsak iyi geliyor denince piyasda sarımsak kalmadığı gibi sarımsak fiyatlarıda aniden yükseldi. Maske virüsü geçirmiyor  paylaşımı sonrasında bir anda pişasada masket sıkıntısı göründüğü gibi fiyatlarıda döviz fiyatları ile yarışır hale geldi. Virüsün elle bulaşma ihtimalinin yüksek  olması nedeniyle tokalaşmaya ara verilsin önerisi sonrasında en iyi korunma yollarından birisi olduğu gerekçesiyle piyasada kolanya bırakmadık. Kurban ve Ramazan Bayramlarındakinden bile bir anda Türkiye’de stokta kolonya bırakmadık.  Kendi yaşadığımız Afyonkarahisar kent merkezinde bulunan  Devlet Hastanesi ve AFSÜ hastanesinde hergün Corona virüs iddiaları halk dilinden düşmek bilmiyor.  En yakınımdakiler her gün bana Coronaviris hakkında değişik haberler ve bilgiler aktarıyorlar. Bir çoğu asılsız olan iddilara cevap  vermekten bende yoruluyorum. Ayaklı gazeteler sayesinde ilimiz Devlet hastanesine normal hastalar bile tedavilerine gitmiyorlar. Devlet hastanasinde Coronovirüs vakası çıkmış olsa bunu gizlemenin ihtimali yok. Sağlık bakanlığına anında bilgi verilmesi gerekiyor. Coronovires ile ilgili açıklamaları Sağlık Bakanı bizzat kendisi yapıyor.   

HALK SAĞLIĞI NE İŞ YAPIYOR

İlimizde Coronovires ile ilgili olarak çalışmalar yapılıyor. Milli Eğitim Müdürlüğü okulları dezanfekte yaptırıyor. Okulların ilaçlanmasına devam ediliyor.Afyonkarahisar belediyesi öncelikte toplu taşıma araçları başta olmak üzere camileri dezenfekte yaptı. Beni merakım Sağlık Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren Halk Sağlığı başkanlığının ilkbahar mevsimi öncesinde gerek Corona, gerekse içinde bulunduğumuz sineklerlerin  lavra dönemi ile ilgili ne tür çalışma içerisindeler. Bunu bizlere açıklayacak olan Halk Sağlığı kurumu ve İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileridir.

TIP BAYRAMI  KUTLANDI

Corona virüsü nedeniyle bu yılki 14 Mart Tıp Bayramı kutlamaları ililizde gölgede kaldı. Tabip Odası yönetim kurulu geçtiğimiz yıllardaki etkinlikeri arartır hale geldiler. Protokol ziyaretleri, aile hekimleri ziyaretlerini paylaşılan fotoğraflardan gördük. Kocatape anıtına Aile Hekimleri Derneği yöneticileri ile konulan çelenk ve saygı duruşuna katılan hekim sayısıda oldukta azdı. Sağlık Müdürlüğünden katılımın olmadığı görüldü.  Tüm bu olumsuzluklara rağmen sağlığımızı emanet ettiğimiz hekimlerimizin 14 Mart Tıp bayramı kutlu olsun.