Tarım ve Orman Bakanlığı, toplum sağlığına tehdit oluşturan gıda maddeleri üzerine yaptığı denetimlerin sonrasında “Sahte ve Standart Dışı Ürünler” listesini güncellemiştir. 13 Mayıs 2025 tarihinde yayımlanan açıklamada, özellikle sucuk yapımına dair denetim sonuçları öne çıktı. Bakanlık, yasaya aykırı şekilde üretim gerçekleştiren 7 farklı markayı kamuoyuna tanıttı. Bu firmalara ait ürünlerin büyük marketlerde satışta olması endişeleri artırmakta.
SOFRALARDAKİ GİZLİ TEHLİKE
Güncellenen ifşa listesi içinde bulunan firmaların, ürün etiketlerinde belirtmiş oldukları içeriklere uygun üretim yapmadıkları belirlendi. Sucukların içeriğinde dana etinin yerine, sakatat, tavuk eti, hatta deri parçaları kullanıldığı tespit edildi. Bakanlık, bu uygulamaların tüketicilerin sağlığı açısından ciddi riskler oluşturduğunu belirtti.
HİLELİ ÜRETİMLER GERÇEKLEŞTİREN MARKALAR AÇIKLANDI
İşte bakanlık tarafından açıklanan 7 sucuk markası ve bu ürünlerde saptanan usulsüzlük listesi:
Öztürk Sucukları (Sakarya): Türkiye genelinde satılan bu markanın ürünleri içeriğinde sakatat ile baş eti görüldü. Ürünler, pek çok zincir marketlerde ve şarküteride mevcut.
Akkoyun Marka Dana Sucuk (Altun Pazarlama, Konya): Ürünlerin içeriğinde kanatlı et ile hayvansal deri dokusu bulunduğu belirlenmiştir.
Ertürk Sucukları (Ertürk Et, İstanbul): Ürünlerde mekanik olarak ayrılmamış kanatlı et ve soya katkısının içerdiği ortaya çıkmıştır.
Efem Piliç Sucuk (Afyonkarahisar): Ürünlerde mekanik ayrılmış kanatlı et bulunmuştur.
Ceylaner Piliç Sucuk: Tahliller sonucunda mekanik ayrılmış kanatlı et saptandı.
Keyf-i Sucuk Piliç Sucuk (Afyon): Ürünlerde ısıl işlem gören piliç sucuklarda kanatlı et bulundu.
Afyon Gürkasap Dana Sucuk (Merkil Deniz Ürünleri): Dana etiketi ile satılan ürünün içinde tavuk eti tespit edildi.
MARKET RAFINDA, FAKAT MEVZUATA AYKIRI BULUNDU
Bu ürünlerin çoğunun ulusal zincir marketler ve yerel şarküterilerde bulunduğu biliniyor. Bu durum ise, tüketicilerin ne tükettiklerine dair hissettikleri güveni zayıflatıyor. Etiketinde “dana eti” yazan ürünlerde tavuk eti ya da sakatat olması, ciddi bir sağlık tehdidi oluşturduğu gibi tüketici aldatmacası yaratıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, benzer olayların yaşanmaması için denetimlerin artırıldığı duyuruldu ve tüketicilerin satın almış oldukları ürünlerin etiketlerini dikkatlice incelemeleri gerektiğini belirtti. Tespit edilen usulsüzlükler hakkında yasal işlemler başlatıldığı ifade edildi.
Bakanlık, halk sağlığını korumak için şeffaflık ilkesini devam ettireceğini ve denetim sonuçlarını halka açıklamaya devam edeceğini belirtti. Tüketicilerin bilinçli bir şekilde hareket etmesi ve bakanlığın resmi yollarını takip ederek güncellenen ifşa listelerini gözden geçirmesi son derece önemlidir.