Türkiye’ye uluslararası doğrudan yatırım girişi 2026 yılının ilk iki ayında 1,5 milyar dolar olarak kaydedildi. Şubat ayında 780 milyon dolarlık yatırım girişinin gerçekleştiği dönemde, Almanya, Hollanda ve Birleşik Arap Emirlikleri Türkiye’ye en fazla yatırım yapan ülkeler arasında yer aldı. Veriler, Uluslararası Yatırımcılar Derneği tarafından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Ödemeler Dengesi istatistikleri esas alınarak açıklandı.

ŞUBAT AYINDA 780 MİLYON DOLARLIK GİRİŞ

Açıklanan verilere göre, 2026 yılı şubat ayında Türkiye’ye 780 milyon dolarlık UDY girişi gerçekleşti. Bu tutarın 370 milyon doları yatırım sermayesi, 513 milyon doları borçlanma araçları ve 230 milyon doları yabancılara gayrimenkul satışı yoluyla kaydedildi. Aynı dönemde yatırım tasfiyelerinin 333 milyon dolarlık aşağı yönlü etkisi olduğu bildirildi.

SEKTÖREL DAĞILIM ÖNE ÇIKTI

Şubat ayında yatırım sermayesi girişlerinde bilgi ve iletişim sektörü 65 milyon dolarlık yatırımla yüzde 18 pay aldı. Finans ve sigorta faaliyetleri ile toptan ve perakende ticaret sektörleri de önemli paylarla öne çıktı. Yılın ilk iki aylık döneminde ise toptan ve perakende ticaret ile elektronik imalatı sektörleri en fazla yatırım çeken alanlar oldu.

ALMANYA İLK SIRADA YER ALDI

MHP Lideri Bahçeli’den Küresel Barış İçin Yeni Öneri
MHP Lideri Bahçeli’den Küresel Barış İçin Yeni Öneri
İçeriği Görüntüle

Ülke bazında değerlendirildiğinde şubat ayında Birleşik Arap Emirlikleri yüzde 18 pay ile ilk sırada yer aldı. Singapur ve ABD yüzde 15’er payla takip ederken, Almanya yüzde 14, İspanya ise yüzde 9 pay aldı. Yılın ilk iki ayı toplamında ise Almanya 198 milyon dolarla en fazla yatırım yapan ülke olurken, Hollanda 118 milyon dolar ve Birleşik Arap Emirlikleri 95 milyon dolarla sıralamada yer aldı.

Kaynak: AA