Son yıllarda Türkiye’de yaşanan büyük deprem felaketleri, kentlerde deprem önlemlerinin alınması açısından örnek niteliğinde görülmekte. Bu kapsamda aktif fay hatlarına yakın konumda bulunan Afyonkarahisar’da bazı eski binaların yıkıldığı görülüyor. Cumhuriyet Mahallesi, Oruçoğlu İlkokulu karşısı, Yeşilyol Halkbank çevresi, Mecidiye Mahallesi ve Milli Egemenlik Caddesi gibi bölgelerde gerçekleştirilen bina yıkımlarının, vatandaşlar tarafından kentsel dönüşüm ve depreme hazırlık çalışmaları kapsamında yapıldığı düşünüldüğü ifade edildi. Vatandaşlar Afyonkarahisar’da gerçekleştirilen bina yıkımlarının, olası depremlere karşı alınan bir önlem olarak değerlendirildiği vurgulandı.

RİSKLİ YAPILAR BİR BİR YIKILIYOR

Uzmanlar, Afyonkarahisar’ın aktif fay hatlarına yakın konumda bulunması nedeniyle yapı güvenliğinin hayati önem taşıdığına dikkat çekerken, Afyonkarahisar’ın farklı noktalarında uzun yıllardır kullanılan eski yapıların kontrollü şekilde yıkılması vatandaşların dikkatinden kaçmadı. Özellikle şehir merkezindeki eski bina stokunun yenilenmesine yönelik adımlar, vatandaşlar tarafından yakından takip edildiği söylendi.

“DEPREM OLMADAN ÖNLEM” VURGUSU

Kentsel dönüşüm çalışmalarıyla birlikte kamuoyunda “deprem olmadan önlem alma” bilincinin güçlendiği değerlendirilirken özellikle eski yapıların dönüştürülmesi, daha güvenli yaşam alanlarının oluşturulması açısından kritik görülüyor. Kentte son dönemde art arda gerçekleştirilen yıkımlar, vatandaşlar tarafından Afyonkarahisar’ın olası deprem riskine karşı hazırlık sürecine girdiği şeklinde yorumlanıyor.

TBMM Komisyonunda Çocukların Geleceği Masaya Yatırıldı
TBMM Komisyonunda Çocukların Geleceği Masaya Yatırıldı
İçeriği Görüntüle

ŞEHİRDE DÖNÜŞÜM DİKKAT ÇEKİYOR

Cumhuriyet Mahallesi başta olmak üzere birçok bölgede başlayan dönüşüm hareketi, yalnızca bina yenileme çalışması olarak değil, aynı zamanda can güvenliği açısından önemli bir adım olarak değerlendirildi. Vatandaşlar ise özellikle eski yapı stokunun yoğun olduğu bölgelerde dönüşüm çalışmalarının hızlandırılmasını talep ediyor

Kaynak: Odak Haber Merkezi