Afyon MYO Konferans Salonunda akademik personel ve öğrencilerin katıldığı panelde mezunlar; sektör deneyimini, kariyer önerilerini ve mezun hikayelerini anlattı. Artı Mobilya İç Mekan Tasarımcısı Nur Eda Kızılbeyli, başarıya giden yolda en önemli dönüm noktasının staj dönemi olduğunu belirtti. “Naylon staj” olarak tabir edilen formalite stajlardan kesinlikle uzak durulması gerektiğini söyleyen Kızılbeyli, “Benim çalıştığım yer ilk staj yerimdi, daha sonra orası iş yerim oldu. Sektörde kalıcı olabilmek için okulda aldığımız eğitimin üzerine kendimiz bir şeyler koymalıyız. Özellikle 3ds Max programını ve render kalitesini geliştirmek çok önemli; çünkü teknik bilgiyi ne kadar bilirseniz bilin, insanlar önce gördüğü görsel kaliteye göre sizinle çalışmaya karar veriyor” dedi.
“SEKTÖRDE, PİNTEREST SENDROMUYLA KARŞILAŞIYORUZ”
Dişbudak Mobilya İç Mekan Tasarımcısı Simge Yapar, iç mekan tasarımı ile iç mimarlık arasında yelpaze farkının bulunduğunu belirtti. Sektörde sıklıkla “Pinterest” sendromuyla karşılaşıldığını kaydeden Yapar, “Müşteriler genellikle Pinterest’ten bir model gösterip aynısını istiyor. Ancak bu tasarımların birçoğunun üretim aşamasında uygulanabilirliği olmuyor. Sadece görselliğe değil; malzeme bilgisine, ergonomiye ve üretim aşamalarına da hâkim olmanız gerekiyor. Bir tasarımı gerçeğe dönüştürmek ve müşterinin memnuniyetini görmek ise bu mesleğin en güzel yanı” diye konuştu.
“TASARIMCILIK, SADECE BİLGİSAYAR BAŞINDA ÇİZİM YAPMAK DEĞİL”
Girişimci ve Kuva Mobilya İç Mekân Tasarımcısı Yunus Emre Ünver ise tasarımcılığın sadece bilgisayar başında çizim yapmaktan ibaret olmadığını belirterek, “Bilgisayarda çizdiğimiz projeyi imalattaki ustaya doğru aktarabilmek ve onun uygulanabilir olmasını sağlamak en büyük sınavımız. Biz bu meslekte aslında insan yönetmeyi ve problem çözmeyi öğreniyoruz. İş hayatı tamamen bir ekip işi. Hata yapmaktan korkmayın; genç yaşta yapılan hatalar bizi sektördeki diğer rakiplerimize göre çok daha tecrübeli hale getiriyor” ifadelerini kullandı. Panel, soru cevap bölümünün ardından sona erdi.





