"Bombus Arısı ve Mavi Renk Örtü Malzemesinin Domates Bitkisinin Gelişim Parametrelerine Etkileri" adlı proje kapsamında; foto-sentez verimliliği nedeniyle mavi renkli iki sera da kuruldu ve içerisine domates fidanları dikildi. Daha sonra, bombus arıları bu seralara bırakıldı.

Biyosistem Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Atılgan Atılgan, projenin amacının seralarda verimliliği artırmak olduğunu belirtti. Atılgan, "Mavi, kırmızı ve mor renklerin fotosenteze olan etkisi, ürün veriminde artış sağlıyor. Burada bombus arılarının da etkisini görmek ve döllenmeyi daha hızlandırarak verimliliği artırmak istiyoruz." dedi.

Atılgan, ayrıca tarımda verimlilik için çeşitli alternatifler olduğunu ve daha önce yapılan renk çalışmalarında seralardaki meyve kalitesi ve verimlerinde artış gözlemlediklerini kaydetti. Avrupa'nın önemli tarım ülkelerinden olan Hollanda'nın üretim metotlarından ilham alan Atılgan, daha düşük maliyetle ve daha yüksek verimlilikle tarım yapmanın yollarını araştırdıklarını belirtti.

Çin seferi hazırlıkları başladı! Çin seferi hazırlıkları başladı!

Prof. Atılgan, denemelerin 3-4 aylık süreçte tamamlanacağını ve projeyi bölgenin iklimsel özelliklerini göz önünde bulundurarak oluşturduklarını belirtti. Atılgan, projeyi bir adım daha ileriye taşıyarak, üretimde foto-sentezi ve bombus arılarının etkisini hızlandırmayı hedeflediklerini söyledi.

Atılgan, ayrıca projenin amacının birim alanda yüksek verim elde ederek ülke ekonomisine katma değer sağlamak olduğunu da belirtti. Ayrıca, bu konuda domates üreticilerine destek vermeye de hazır olduklarını ifade etti. AA

Editör: Fadime Özkaran