UEFA Şampiyonlar Ligi’nin ikinci haftasında İngiltere temsilcisi Aston Villa ile karşılaşan Fenerbahçe, Birmingham’daki Villa Park’ta oynanan mücadelede ağır bir yenilgi yaşadı. Karşılaşmayı 6-0 kazanan ev sahibi ekip, sarı-lacivertlilere hem skor hem de oyun üstünlüğü açısından zor anlar yaşattı.

Maça tedirgin başlayan Fenerbahçe, özellikle ilk yarıda yaptığı bireysel hatalarla rakibine önemli fırsatlar verdi. Orta sahada kaybedilen toplar ve savunmadaki aksaklıklar, Aston Villa’nın farkı kısa sürede açmasını sağladı. İkinci yarıda daha etkili görünmeye çalışan sarı-lacivertliler ise yakaladığı fırsatları değerlendiremedi.

İLK YARIDA ÜÇ GOL YEDİ

Karşılaşmanın 12. dakikasında Aston Villa öne geçti. Korner organizasyonunda savunmadan uzaklaştırılamayan topu önünde bulan Manzambi’nin şutu, Skriniar’a çarparak ağlarla buluştu ve skor 1-0 oldu.

Golden sonra beraberlik arayan Fenerbahçe, 15. dakikada İrfan Can Kahveci’nin ortasında Muric ile etkili olmaya çalıştı. Muric’in kafa vuruşunda kaleci Suzuki gole izin vermedi. İki dakika sonra Oğuz Aydın’ın ara pasıyla kaleciyle karşı karşıya kalan Muric’in şutunu da Suzuki ayaklarıyla çıkardı.

Fenerbahçe’nin bu fırsatları değerlendirememesinin ardından Aston Villa farkı açtı. 31. dakikada orta sahada Muric ve İsmail Yüksek’in top kaybı sonrasında gelişen atakta Kamara, topu Jackson’a aktardı. Kaleciyle karşı karşıya kalan Jackson, meşin yuvarlağı ağlara göndererek skoru 2-0’a taşıdı.

Sarı-lacivertliler 34. dakikada gole çok yaklaştı. İrfan Can Kahveci’nin pasıyla ceza sahasına giren Oğuz Aydın’ın şutu üst direğe çarparak auta çıktı.

39. dakikada bir kez daha sahneye çıkan Jackson, İsmail Yüksek’in orta sahadaki top kaybı sonrası ceza sahasının sağ çaprazında topla buluştu. Uzak direğe yaptığı yerden vuruşla ağları havalandıran Jackson, ilk yarının skorunu 3-0 olarak belirledi.

Anadolu Efes evinde Bayern Münih’e takıldı: Üst üste 3. yenilgi
Anadolu Efes evinde Bayern Münih’e takıldı: Üst üste 3. yenilgi
İçeriği Görüntüle

İKİNCİ YARIDA FARK AÇILDI

İkinci yarıya daha istekli başlayan Fenerbahçe, rakip yarı sahada daha fazla topla buluştu. Ancak sarı-lacivertliler, yakaladığı pozisyonları gole çeviremedi.

Aston Villa ise 66. dakikada hızlı bir atakla etkili oldu. Jackson’ın pasıyla savunma arkasına sarkan Mbaye’nin karşı karşıya pozisyondaki vuruşunda kaleci Ederson gole izin vermedi.

67. dakikada ceza sahasında Manzambi, İsmail Yüksek’in müdahalesiyle yerde kaldı. Hakem Ivan Kruzliak penaltı noktasını gösterdi. Topun başına geçen Barkley, 68. dakikada meşin yuvarlağı ağlara göndererek farkı 4’e çıkardı.

Bu golün ardından Fenerbahçe’de oyuncu değişikliklerine gidildi. Teknik direktör İsmail Kartal, 69. dakikada Greenwood’un yerine Nene’yi, Muric’in yerine Lukaku’yu ve İsmail Yüksek’in yerine Bartuğ Elmaz’ı oyuna aldı.

Ancak değişiklikler skoru değiştirmeye yetmedi. 72. dakikada Mbaye’nin pasında ceza yayı üzerinde topla buluşan Barkley, gelişine yaptığı vuruşla kendisinin ikinci, takımının beşinci golünü kaydetti. Bartuğ Elmaz’a çarpan top kaleci Ederson’u yanıltarak ağlarla buluştu.

Fenerbahçe, 85. dakikada Oğuz Aydın’ın ceza sahası dışından çektiği şutla gol aradı ancak kaleci Suzuki topu kornere çeldi.

Karşılaşmanın 90. dakikasında McGinn’in sağ kanattan taşıdığı topu arka direkte boş durumda bulunan Abraham’a aktarmasıyla Aston Villa bir gol daha buldu. Abraham’ın boş kaleye gönderdiği top filelerle buluştu ve mücadele 6-0 sona erdi.

TARAFTARLARDAN İSMAİL KARTAL’A İSTİFA TEPKİSİ

Skorun giderek açılmasıyla Fenerbahçeli taraftarların tepkisi de arttı. Sarı-lacivertli tribünler, karşılaşmanın 78. dakikasında teknik direktör İsmail Kartal’ı istifaya davet etti.

Ağır yenilgi, takımın sahadaki performansının yanı sıra teknik heyetin tercihlerini de tartışmaya açtı. Özellikle ilk yarıda yapılan top kayıpları ve savunma hataları, taraftarların tepkisinin öne çıkan nedenleri arasında yer aldı.

FENERBAHÇE BU SEZON İLK KEZ 6 GOL YEDİ

Aston Villa karşılaşması, Fenerbahçe’nin bu sezon kalesinde ikiden fazla gol gördüğü ilk resmi maç oldu.

İsmail Kartal yönetiminde Aston Villa mücadelesi öncesinde 14 resmi karşılaşmaya çıkan sarı-lacivertliler, ligde ve UEFA Şampiyonlar Ligi’nde oynadığı maçlarda kalesinde en fazla ikişer gol görmüştü. Takım, İngiltere deplasmanında ise bir maçta altı gol yiyerek sezonun en ağır yenilgisini aldı.

Fenerbahçe, Avrupa kupalarında yaklaşık üç yıl sonra yine farklı bir mağlubiyet yaşadı. Sarı-lacivertliler, 30 Kasım 2023’te İsmail Kartal yönetiminde Nordsjaelland deplasmanında 6-1 mağlup olmuştu. Aston Villa karşısında alınan 6-0’lık sonuç, kulübün Avrupa arenasındaki ağır yenilgilerini yeniden gündeme getirdi.

ASTON VILLA KARŞISINDA DÖRDÜNCÜ MAĞLUBİYET

Fenerbahçe, Aston Villa ile oynadığı dördüncü karşılaşmadan da mağlubiyetle ayrıldı.

İki takım, 1977-1978 sezonunda UEFA Kupası’nda karşı karşıya gelmişti. 14 Eylül 1977’de İngiltere’de oynanan maçı Aston Villa 4-0, 28 Eylül’de İstanbul’da yapılan rövanşı ise 2-0 kazanmıştı.

Geçen sezon UEFA Avrupa Ligi’nde yeniden eşleşen iki ekip arasındaki Kadıköy’de oynanan mücadeleyi de İngiliz temsilcisi 1-0 kazanmıştı. Son olarak Şampiyonlar Ligi’nde 6-0’lık galibiyete ulaşan Aston Villa, Fenerbahçe karşısında dört maçta dört galibiyet elde etti. Sarı-lacivertliler bu karşılaşmaların hiçbirinde rakip fileleri havalandıramadı.

İSMAİL YÜKSEK’İN HATALARI ÖNE ÇIKTI

Fenerbahçe’de İsmail Yüksek, ilk yarıda yaptığı top kayıplarıyla dikkat çekti. Aston Villa’nın ilk yarıda bulduğu üç golün ikisinin, İsmail Yüksek’in top kayıplarının ardından gelişen ataklarla gelmesi oyuncunun performansını tartışma konusu yaptı.

Yüksek, ikinci yarıda Aston Villa’nın penaltı kazandığı pozisyonda da Manzambi’ye yaptığı müdahaleyle gündeme geldi. Barkley’nin penaltı golüyle farkı dörde çıkarması, Fenerbahçe’nin maçtaki toparlanma umutlarını daha da azalttı.

İSMAİL KARTAL: KABUL EDİLEBİLİR BİR DURUM DEĞİL

Karşılaşmanın ardından basın toplantısında konuşan Fenerbahçe Teknik Direktörü İsmail Kartal, alınan sonucun kabul edilemez olduğunu söyledi.

Kartal, “Çok fazla değerlendirilecek bir durum yok. Skora bakınca çok hak ettiğimizi düşünmüyoruz. Bu seviye çok yüksek. Bu kadar fazla pas hatası çok çabuk cezalandırılıyor. Bu akşam bunu yaşadık. Böyle bir mağlubiyeti biz aklımızdan geçirmiyorduk. Kabul edilebilir bir durum değil, tüm camiamızdan özür diliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Takımın yaptığı hatalardan ders çıkarması gerektiğini belirten Kartal, üç gün sonra oynayacakları lig maçına odaklanmaları gerektiğini dile getirdi. Aston Villa karşısında yaşanan mağlubiyeti geride bırakmak istediklerini söyleyen deneyimli teknik adam, önlerinde önemli karşılaşmalar bulunduğunu vurguladı.

Kartal, ikinci yarıda orta sahayı güçlendirmek amacıyla Kante’yi oyuna almayı planladıklarını ancak oyuncunun kendisini yüzde 100 hazır hissetmediğini belirtti. Bu nedenle söz konusu değişikliği gerçekleştiremediklerini ifade eden Kartal, daha sonra Bartuğ Elmaz’ı oyuna aldıklarını aktardı.

Bireysel hataların bu seviyede ağır sonuçlar doğurduğunu söyleyen Kartal, takımının reaksiyon göstermesine rağmen fırsatları değerlendiremediğini, Aston Villa’nın ise yakaladığı pozisyonları gole çevirdiğini kaydetti.

UNAI EMERY: FENERBAHÇE 6-0 KAYBETMEYİ HAK ETMEDİ

Aston Villa Teknik Direktörü Unai Emery ise farklı galibiyete rağmen Fenerbahçe’nin bu skorla mağlup olmayı hak etmediğini söyledi.

Evlerinde üç puan kazanmanın önemli olduğunu belirten Emery, “Skor 6-0 ama onlar da bazı goller atabilirdi. Bizim için önemli olan evimizde ilk galibiyetimizi kazanmış olmamız.” dedi.

Takımının farklı hücum organizasyonlarıyla gol bulduğunu ve bazı oyuncuların performansından memnun olduğunu dile getiren Emery, gelişim göstermeleri gereken alanların da bulunduğunu ifade etti.

Fenerbahçe’nin güçlü oyunculara sahip olduğunu belirten İspanyol teknik adam, sözlerini şöyle tamamladı: “Fenerbahçe 6-0 kaybetmeyi hak etmedi. Bazı golleri atabilirlerdi. Sonuca biz ulaştık ama gerçek şu ki onlar hak etmedikleri bir sonuç yaşadı.”

Aston Villa karşısında alınan ağır yenilginin ardından Fenerbahçe’de gözler, hem teknik heyetin değerlendirmelerine hem de takımın bir sonraki maçta göstereceği performansa çevrildi.

Kaynak: AA